Deze biografie beschrijft het veelbewogen leven van een zeeofficier in de nadagen van de Republiek, die reizen maakte naar de Middellandse Zee, West-Indië, in het Kanaal en naar de Kaap. Na zijn huwelijk met een Kaapse schone nam Cornelius de Jong van Rodenburgh weer dienst in de Bataafse marine. Wegens 'verraad' bij de overgave van de vloot aan de Britten in 1799 werd hij oneervol ontslagen en verbannen uit zijn vaderland. Cornelius ging in Kleef wonen, even over de grens, en schreef er veel gelezen reisverhalen. Later werd hij boer in Vught. Na zijn eerherstel in 1814 ging hij niet meer terug in actieve marinedienst. Wel was hij betrokken bij enkele maritieme rapportages, onder andere over het gebruik van stoom. In deze periode nam hij deel aan het society-leven in de Haagse residentie. De bewaard gebleven correspondentie van De Jong van Rodenburgh, waaruit de auteurs van zijn biografie volop geput hebben, biedt een uniek inzicht in het gezins- en familieleven van een welgesteld burger in het begin van de negentiende eeuw.
'Dit lezenswaardige boek bevat een bijzonder treffende levensbeschrijving over een in menig opzicht interessante persoonlijkheid in een roerige tijd. Al lezende zal men waarschijnlijk tot de weinig opzienbarende conclusie komen dat in veel opzichten zonder veel moeite een dergelijk figuur ook in de huidige tijd zou kunnen worden geplaatst of gevonden. Van harte aanbevolen!' L.J.M. Smit in: Marineblad februari 1997
'Positief aan dit boek is de leesbaarheid. Het is vlot geschreven, bovendien is het informatief en spannend. Het is een goed gedocumenteerd werk verlucht met interessante prenten, foto's, kaarten, brieven en bronfragmenten. De noten zijn naast de tekst opgenomen en stellen aldus de herkomst van de informatie op overzichtgelijke beschikbaar.' Gwendolyn van Essen in: Holland 32 (2000) 3-4.