'Ruggen recht, heren!'
Jaar van uitgifte 2003
Nur1 686
Nur2 697
Reeks naam Passage Reeks
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 480
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 21
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'"Ruggen recht, heren!" is verplichte kost voor iedereen die wil weten wat de huidige koers en samenstelling van de EVP zijn en met name voor iedereen die wil weten hoe deze tot stand gekomen zijn. Daarnaast is dit boekwerk van belang voor iedereen die geïnteresseerd is in de totstandkoming en toekomst van de christen-democratie in Nederland.' Ir. J.A.G. Verheijen in: Christen Democratische Verkenningen herfst 2003. 'Van Kessel heeft een gedetailleerd en veel nieuws biedend boek geschreven.' George Harinck in: Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden 119 (2004) 1.

'Ruggen recht, heren!'

Alexander van Kessel | 9065507493
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Hoe de Nederlandse christen-democraten het tegenover hun Duitse geestverwanten aflegden in het debat over het profiel van de Europese Volkspartij.
 

 

'Ruggen recht, heren!' beschrijft de rol die Nederlandse christen-democraten gespeeld hebben in de totstandkoming van hun Europese partijenfederatie, de Europese Volkspartij (EVP). Decennialang hebben de Nederlanders zich op het standpunt gesteld dat hun Europese samenwerkingsverband exclusief bedoeld was voor christen-democratische partijen. Conservatieve en centrum-rechtse partijen dienden daarom geweerd te worden. De (West-)Duitse Christlich-Demokratische Union dacht daar anders over. Om een dominantie door de socialisten in het Europees Parlement te voorkomen, wensten de Duitse christen-democraten toelating van conservatieve partijen. Bij de oprichting van de EVP in 1976 namen slechts de traditionele West-Europese christen-democratische partijen deel, maar in de daarop volgende kwarteeuw bleek - mede door de uitbreiding van de EG (later de EU) - toetreding van andersgezinde partijen onvermijdelijk. Ondanks fel verzet van de Nederlanders kwam het einde jaren negentig onder meer tot het EVP-lidmaatschap van Berlusconi's Forza Italia en werd in het Europees Parlement een fractiegemeenschap aangegaan met de Britse conservatieven.