Wie de politieke cultuur wil bestuderen, zoekt bronnen die iets zichtbaar maken van aspecten als aankleding of beleving van politiek. Daarom zijn persoonlijke, culturele bronnen als memoires, persoonlijke briefwisselingen en dagboeken interessant. Juist hierin wordt zichtbaar wat in een gegeven periode onder politiek werd verstaan, welke vormen de politiek kreeg en van welke denkwereld zij deel uitmaakte. De praktijkvoorbeelden in Het persoonlijke is politiek maken dit op een boeiende wijze duidelijk. De bijdragen in deze bundel zijn geschreven door gerenommeerde auteurs uit Nederland, België, Engeland en Zwitserland.
Inhoud: REDACTIE, Woord vooraf HENK TE VELDE, Egodocumenten en politieke cultuur F.R. ANKERSMIT, Flaubert en Tocqueville over 1848 ELS WITTE, Brieven en notities van Pierre-Théodore Verhaegen (1834-1854). Een politiek-culturele lectuur B. WOELDERINK, De teboekstelling van een markant burger. De 'Levensberigten van mr. M.C. van Hall, door hem zelven opgetekend' ROEL KUIPER, Groen van Prinsterer en de politieke cultuur rond 1857 HENK BOELS, 'Intusschen hield ik hem door vormelijke beleefdheid in toom'. James Loudon over vormen en gedrag in de politiek JANNY DE JONG, 'Het is in Holland en Indië een beroerde boel'. Brieven van Otto van Rees aan Isaäc Dignus Fransen van de Putte, 1863-1878 MARCEL BROERSMA, Politiek als familiekapitaal. De herinneringen van Isaac Belinfante CEES FASSEUR, Onafgedane zaken. Enkele aanvullingen op de Wilhelmina-biografie J.P.D. DUNBABIN, Neville Chamberlains briefwisseling met zijn zusters, 1938-1939 HANS ULRICH JOST, Geschiedenis aan de rand van de literatuur. Max Frisch en het Zwitserse verleden HENK VONHOFF, Dirk Stikker: Gronings en mondiaal REMIEG AERTS, Persoonlijkheid in de politiek. Een nabeschouwing
'Persoonlijke emoties, voorkeuren, meningen en gedrag zijn nooit los te koppelen van het politieke krachtenveld waarin mensen opereren. Maar hoe verwerk je deze egobronnen als historicus in een artikel of biografie? In dit boek wordt dat verfrissend zichtbaar, waarbij ook wordt ingegaan op de recente verpersoonlijking van de politiek. Er is geen privé-sfeer - alles is politiek. Al gaat deze stellng misschien wat ver. Dit boek is een aanrader, voor historici én journalisten.' Archievenblad, augustus 2002.