Het Capittel van Sint-Joris te Amersfoort
Jaar van uitgifte 2018
Nur1 693
Nur2 704
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 232
Extra geïllustreerd (kleur)
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'[...] Het is een zeer degelijke wetenschappelijk onderbouwde studie die bovendien zeer vlot en verhelderend geschreven is. Daarbij is overvloedige literatuur gebruikt, ook met betrekking tot andere kapittels in de Noordelijke Nederlanden, terwijl er weinig beschikbaar geschreven en gedrukt bronnenmateriaal aan de aandacht van de auteur is ontsnapt. [...]' - Paul Trio in Contactgroep Signum (2020) 
'[...] een waardevolle aanvulling op de al bestaande geschiedschrijving over Amersfoort en over de kapittels in Nederland.' Pieter Koekkoek in: Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis 23 (2020) 1, p. 187-188
'[...] Van Kan’s book is a welcome contribution to our understanding of a medieval institution that defied multiple threats.' Dick de Boer in: Church History and Religious Culture 99 (2019), p. 535-537.
'Fred van Kan, oud-gemeentearchivaris van Amersfoort, heeft een prachtig boek geschreven over het kapittel, [...]. [...] Een dergelijke studie verdient bewondering en zeker navolging in andere Nederlandse steden.' Drs. Aron de Vries via: historischhuis.nl, maart 2019
In het Reformatorisch Dagblad is een uitgebreide bespreking gepubliceerd over het onderzoek van Fred van Kan naar het Kapittel van Sint-Joris: 'Van Kan, directeur van het Gelders Archief in Arnhem, bestudeerde de afgelopen jaren de geschiedenis van het kapittel in zijn woonplaats Amersfoort, van de oprichting in 1337 tot op heden. In het boek dat hij erover schreef, besteedt hij zowel aandacht aan de  organisatorische en financiële aspecten als aan het leven van de kanunniken en de betekenis van het kapittel voor de stad.' Jan Kas in: Reformatorisch Dagblad, 25 januari 2019, p. 16-17.

Het Capittel van Sint-Joris te Amersfoort

Fred van Kan | 9789087047436
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Een geschiedenis van ''Eerweerdige wijse ende seer beminde heeren''.
 

 

Kort vóór de Reformatie kende ons land 43 kapittels, gemeenschappen van kanunniken met als doel het verzorgen van het koorgebed, bestaande uit acht getijden die het grootste deel van de dag bestreken. Deze kapittels zijn bijna allemaal verdwenen, de meeste al in de tijd van de Reformatie en die er nog waren, werden door Napoleon afgeschaft. Alleen het Amersfoortse kapittel, verbonden aan de Sint-Joriskerk, overleefde alle stormen. Het kapittel is echter geen rooms-katholieke instelling meer en houdt geen vieringen. De opbrengsten waarmee de kanunniken in hun levensonderhoud voorzagen, worden nu gebruikt voor enkele specifieke charitatieve doeleinden. In dit boek beschrijft Fred van Kan de geschiedenis van het Capittel van Sint-Joris, van de oprichting in 1337 tot op heden. Hij besteedt zowel aandacht aan de organisatorische en financiële aspecten als aan het leven van de kanunniken en de betekenis van het kapittel voor de stad.