Grenzen worden scherp afgetekend bij de corona-epidemie, maar waren dat al langer met de bouw van de muur van Donald Trump. Grenzen zijn vaak bedoeld om mensen buiten of juist binnen te houden, maar geen enkele grens is absoluut: grenzen worden telkens opnieuw vastgelegd, bewaakt en overschreden. In de Middeleeuwen waren grenzen bepalend in geografische, politieke en militaire of religieuze zin, maar ook op het persoonlijke vlak. Er waren ontmoetingen en beïnvloedingen rond die grenzen, lokaal, of tussen Oost en West. Dit themanummer van Madoc bevat artikelen en illustratieve intermezzo's met bijdragen vanuit verschillende vakgebieden, over de vroege tot de late Middeleeuwen. Ze gaan onder andere over territorium, taalgrenzen, kruistochten, uitwisselingsnetwerken, stadsomwalling, grensoverschrijdend gedrag en monniken met heimwee naar het seculiere leven.
Met bijdragen van onder andere Frans Camphuijsen, Piet Gerbrandy, René de Kam, Nelleke IJssennagger, Theo Lap, Arend Elias Oostindiër, Lisa Demets, Makiko Komiya en Geert van Iersel.
de redactie Grenzen in de Middeleeuwen, Nelleke IJssennagger van der Pluijm Over grenzen. De centraliteit van randgebieden, Column: Robert Flierman Haargrens, Serie: Klassieken in de Middeleeuwen: Piet Gerbrandy De feniks, de zwaan en de nachtegaal. Verticaal lezen in de Late Oudheid en Middeleeuwen, Intermezzo: Ludo Jongen Naar de andere wereld, Theo Lap Over de grenzen van verlangen. Het heimwee van de monastieke afzondering en de troost van de twaalfde-eeuwse briefverzameling, Lukas Kooistra De drie Tweede Kruistochten, Intermezzo: Natalia Petrovskaia De grenzeloze kaart, Lisa Demets & Jelmar Hugen Grenzeloze teksten. Meertalige literatuur tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk, Reportage: Makiko Komiya en Geert van Iersel Robots en koning Artur als vrouw in Japanse Arturfictie, Intermezzo: Martine Meuwese De grensmuur van Alexander de Grote Reportage: René de Kam De ommuurde stad, Intermezzo: Anna de Bruyn en Renske Hoff Decoratie in druk, Arend Elias Oostindiër In gedenckenisse der paelscheydinge. Landsgrenzen stellen en betwisten in veertiende-eeuws Brabant, Reportage: Willem Kuiper Voorbij de slagboom van de Reformatie en Contrareformatie, Rectificatie Madoc 2020-3 Robert Flierman Quarantainekroniek