Klinkend boeket
Jaar van uitgifte 1994
Nur1 680
Nur2 621
Reeks naam Amsterdamse Historische Reeks GS
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 178
Redactie Henk Duits e.a.
Reeks nummer 21
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Bevat: WERNER WATERSCHOOT, Het sonnet van Eleonora Carboniers   CHRIS L. HEESAKKERS/WILMA M.S. REINDERS, Het IIII kvsken. Sonet. Bij Douza   ANNEKE C.G. FLEURKENS, Ekster onder de pauwen, kraai onder de zwanen. Coornherts bijdrage aan het album amicorum van Jan van Hout (1579)   WIM VERMEER, Naar aanleiding van een sonnet van H.V.D.   FOKKE VEENSTRA, Hooft en Plato   HUBERT MEEUS, Lof van Het Licht der Zeevaert   M. VAN VAECK, 'Clinck-Dicht Vande Ionghe Dochters int ghenerael'. Een lofsonnet voor Boudewijn Jansen Wellens' t'Vermaeck der ievght (Franeker 1612)   KAREL PORTEMAN, Het eerste van de Schoonheyt   JAN KONST, Een sonnet van 'Non Nobis' bij Bredero's Griane (1616)   TINEKE TER MEER, Hoofts hulde aan Hugo de Groot: een 'sonetto continuo'   RIET SCHENKEVELD-VAN DER DUSSEN, Anna Roemers en Geertruid Gordon over bruiloftskleren   E.K. GROOTES, Bredero, Op Amsterdam   HANS LUIJTEN, Lieflijk, geleerd en goddelijk. Josuah Sylvesters sonnet van lof voor Jacob Cats   MIEKE B. SMITS-VELDT, Anna Roemers en de anderen: verbondenheid in 'vriendschap'   DIRK COIGNEAU, Een 'Nieuw Nederduytsch Gedicht ende Raedtsel'   AD LEERINTVELD, Lof van Hooft voor Huygens' Otia   P.J. VERKRUIJSSE, Wie is Bleu?   HENK DUITS, Horror als voorafje. De 'Voorzangk' bij Joan Dullaarts Karel Stuart   P.E.L. VERKUYL, Starrekyken naar Heemelswier door Six   ARIE JAN GELDERBLOM, Vondel op een springend paard   TON HARMSEN, Hoe Jan de Brune zijn essays construeerde   MARIJKE BAREND-VAN HAEFTEN, Zoeken naar een klapper in een pinangboom. Een 'Oostindisch' sonnet voor Marijke Spies   LIA VAN GEMERT, De vrouwenzucht van Katharina Lescailje   MARIJKE MEIJER-DREES, 'Het roemrugt'bre jufferdom van Groningen'. Over De bron-swaan, of mengeldichten van Titia Brongersma   TON VAN STRIEN, Uit het zwakke vat. De dichtkunst van Anna Morian (1647-1696)   PIET VISSER, Frisia non cantat? Boekverkopers, bloemlezers en poetsenbakkers op de Helicon van 't Heitelân   WILLEMIEN B. DE VRIES, 'De wonderbaare daad' en andere gedichten van Juliana Cornelia de Lannoy over de capaciteiten van vrouwen'

'Dit "album amicorum" biedt vooral veel "delicatio" wat nog wordt gesymboliseerd door de fraaie illustratie op de omslag: een schilderij van Bosschaert "Een vaas met bloemen". Klinkend boeket is een veelzijdige en rijk geschakeerde bundel. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het Nederlandse renaissancesonnet en een mooi verjaardagscadeau.' R. Crama in: Vlugmaren.

Klinkend boeket

9065503994
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Studies over renaissancesonnetten voor Marijke Spies.
 

 

In de tweede helft van de zestiende eeuw verschijnt het sonnet als nieuwe dichtvorm in de letterkunde van de Nederlanden. Sindsdien is het daar niet meer weg te denken en tot op de dag van vandaag schrijven dichters in ons taalgebied sonnetten. In sommige periodes, zoals de zeventiende eeuw, kent het genre van het klinkdicht een grote bloei. Dit boek van bijna dertig hoofdstukken gaat over Nederlandse sonnetten en hun dichters en dichteressen, vanaf het begin tot in de achttiende eeuw. Er zijn bekende en onbekende 'klinkerts' bij, officiële en intieme, brave en pilante, poëticale en politieke. Het lijkt wel alsof iedereen overal sonnetten schreef: in Amsterdam en in Gent en aan de periferie van ons taalgebied, mannen en vrouwen, coryfeeën en rijmelaars. Achtentwintig deskundigen, voor het merendeel neerlandici die de letterkunde tussen 1550 en 1700 bestuderen, schreven deze studies met een veelvoud van benaderingen.