Hollandse vis
Jaar van uitgifte 2006
Nur1 680
Nur2 696
Reeks naam Holland
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 128
Reeks nummer 38 (2006) 3
Plaats van uitgave Dordrecht
Druk 1

Inhoud: SANDRA LANGEREIS, Hollandse vis: inleiding   ROEL C.G.M. LAUWERIER/FRITS J. LAARMAN, Hollandse Nieuwe en de mythe van Willem Beukelszoon   CAREL RICHTER, Hollandse vissenboeken. De onweerstaanbare kracht van de afbeelding   BONNY VAN SIGHEM, Vis op het droge. Visstillevens in Holland en Utrecht in de 17de eeuw   JEROEN TER BRUGGE, 'Een eigen Hollandsch feest'. Gebruiken rondom de Nieuwe Haring   LUTGARD MUTSAERS, Paling als muzikaal symbool. Geschiedenis en identiteit van de Volendamse popsound   Interview: MAARTEN HELL/SANDRA LANGEREIS, De wonderlijke onderwaterwereld van Adriaen Coenen. Interview met Florike Egmond  De Archievenman: Het Meertens Instituut: vissen naar visliederen   Hollands Spoor: FRANS ENGELSMAN, Artis Aquarium te Amsterdam   CINDY VAN WEELIE, Op zoek naar Hollandse vis in Artis

'Graag uit ik mijn bewondering voor de onderhoudende en soms originele wijze waarop de diverse onderwerpen zijn belicht. Graag ook prijs ik de uitvoering van dit nummer, in het bijzonder van het katern met afbeeldingen in kleur.' Dr. P. Bosscher in: Recensiebank historischhuis.nl; 'Een aanrader voor de adepten van de maritieme cultuur!' In: Het Visserijblad 74 (2007) 7.

Hollandse vis

9789070403553
12,50
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Holland, Historisch Tijdschrift 38 (2006) 3.
 

 

Vis als haring en paling appelleert sterk aan ons nationaal gevoel, ons 'Hollands' bewustzijn. Viskramen zijn veelal rood-wit-blauw uitgedost en voor het eerste vaatje Nieuwe Haring wordt een astronomisch bedrag neergeteld. De zorg om het behoud van deze en ander vissoorten wordt mede aangewakkerd door de moderne angst voor het teloorgaan van allerlei 'nationale culturele waarden'. In dit themanummer van Holland wordt onderzocht in hoeverre vis ook in vroeger eeuwen is beschouwd als van buitengewoon grote waarde voor de geschiedenis van Holland en voor de identiteit van de Hollanders. De netten worden hierbij wijd uitgeslagen door naast de kunstgeschiedenis ook de dierarcheologie, de wetenschaps- en verzamelgeschiedenis, de geschiedenis van feesten en rituelen en de muziekgeschiedenis in het onderzoek te betrekken.