Ter recognitie
Jaar van uitgifte 1987
Nur1 680
Nur2 820
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Duits
Bindwijze geb
Bladzijdes 477
Redactie Chris Streefkerk e.a.
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Ten geleide   G.C.J.J. VAN DEN BERGH, Iets over publiek- en privaatrecht   J.B.M. VAN HOEK, Waar is het recht?   M.W.J. DE BRUIJN/M.A. VAN DER EERDEN-VONK, Het Utrechts burggraafschap   C.L. VERKERK, Het Amstelveen. Een ontginnings- en bewoningshistorische verkenning   E.J.H. SCHRAGE, Or signori, lex ista famosa lex est. Reivindicatio und hereditatis petitio aus der Sicht der frühen Glossatoren an Hand einiger bisher unveröffentlichter Texte   C. DEKKER, Een mislukte cope in het Westerwoud. De eerste aanzet tot ontginning van het Westerwoud   J.P.A. COOPMANS, De betekenis van de gemeynten voor de dorpswetgeving in de Meijerij van 's-Hertogenbosch (1250-1650)   J.L. VAN DER GOUW, De oudste oorkonden betreffende het hoogheemraadschap van Delfland en hun betekenis   J.C. VAN TRIEST, Een tijnsadministratie als bron voor reconstructie van veertiende-eeuwse ontginningen op de Veluwe   F. HORSTEN, De ontginning van het land van Woerden volgens de veertiende-eeuwse hoevenlijsten   F.D. ZEILER, Thoegeslagen, gemeten ende gedielt. Een bijdrage tot de discussie over de ontginning van Mastebroek   L. ZOODSMA, Roerende de bailliu van de wateren van Zeeland   WERKGROEP GROTE RAAD, Slotens verzet zet geen zoden aan de Spaarndammerdijk   J.L. VAN DER GOUW, Costumen betreffende land liggende gemener voor   P.P.J.L. VAN PETEGHEM/H.C.C. DE SCHEPPER, Het Nijmeegse richterambt in de overgang naar de Nieuwe Tijd. Het verzet van Jonker Van Lennep tegen zijn afzetting in 1585   R.C. HOL, Dat van nu af den diickstoel soude coemen te cesseren. De 'gemeenmaking' van de Baarbroekse dijk onder Angerlo in 1689   O. MOORMAN VAN KAPPEN, Tot teeken van daatelijke possessie. Over de wijze waarop in het achttiende-eeuwse Opper-Gelder een leenvolger gerechtelijk in het bezit van een leen gesteld kon worden   L. HARDENBERG, De 'eigendom' van de Staat. Regalia en burgerlijk recht   C. STREEFKERK, Nederland bezit geene Geschiedenis van zijnen Waterstaat   S. FABER/A. KRIKKE, De Nederlandse rechtsgeschiedenis na de grote eigendomsaardverschuiving   A.J.O. BARON VAN WASSENAER VAN CATWIJCK, Polycausaliteit. Wanneer wordt Rijnwater rein water?   W.F.A. HEEMSKERK, Het waterschap als openbaar lichaam in het Koninkrijk der Nederlanden en in de Bondsrepubliek Duitsland   J.G. STEENBEEK, Territoir en zeggenschap   J.H.M. KIENHUIS, Behoud en aanpassing van het waterschapsinstituut. Van der Linden als pleitbezorger van een unieke overheidsinstelling   C. STREEFKERK, Lijst van publikaties van H. van der Linden   Lijst van intekenaren

Ter recognitie

9065503072
49,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Opstellen aangeboden aan prof.mr. H. van der Linden bij zijn afscheid als hoogleraar in de Nederlandse rechtsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit.
 

 

Deze bundel bevat vierentwintig rechtshistorische opstellen, alle gewijd aan land, water en bewoning; het thema waarvoor prof.mr. H. van der Linden zich gedurende zijn wetenschappelijke loopbaan meer dan vijftien jaar heeft ingezet. Bij zijn emiraat is deze bundel als eerbetoon samengesteld door collega's en vrienden uit de juridische wetenschap. De afzonderlijke bijdragen bieden een kijk op de geschiedenis van plaatsen die ook nu nog van belang zijn, zoals de ontginning van het bekende Amstelveen en de dorpswetgeving in de Meierij van Den Bosch tijdens de middeleeuwen. Ook de wetgeving en besluitneming in relatie tot dijkbewaking en waterschap komen aan de orde. Vooral van dit laatste was prof.mr. H. van der Linden een bijzonder pleitbezorger. De titel Ter recognitie is afgeleid van het Latijnse Terrae cognitio: het leren kennen van het land, in alle facetten. Deze bundel hoopt daaraan haar steentje bij te dragen en zo de rechtsgeschiedenis dienstbaar aan, maar tevens onmisbaar voor andere historische disciplines te maken.