Ik heb mijn lief in eeuwigheid
Jaar van uitgifte 2017
Nur1 684
Nur2 704
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze paperback
Bladzijdes 285
Reeks nummer 164
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'This book has a clear structure and it pays much attention to methods. Methods are always characterised and explained before they are used and at the end of the book one finds a general methodological reflection. This is rare, but it should be applauded. In my view the author should have gone even a little further because attention is mostly given to technical problems and less to the more important theme of the relations between the strengths and weaknesses of the results and the methods used. But in total this is a convincing and
useful illustration of the new possibilities that the Digital Humanities provide for historical literary research.' P. Wackers in: Scriptorium Bulletin Codicologique (2018) 2, p. 183; 'Zoals gezegd: dit is een mooi verzorgd boek, dat helder is opgebouwd en duidelijk gepresenteerd. Het is leesbaar geschreven, ook al krijgt de lezer in het vierde hoofdstuk (over de thema's in de liederen, collaties en viten) wel veel tabellen en grafieken te zien.' Rob Faesen in: Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis 21 (2018) 3, p. 128; 'Een eerste verdienste van deze studie bestaat zonder twijfel in het zetten van een volgende, logische stap in het onderzoek naar het eigene van de tekstcultuur van de Moderne Devotie, waarbij niet één genre, maar verschillende tekstgenres en hun eventuele samenspel onder de loep zijn genomen. Een tweede verdienste is dat dit soort teksten voor het eerst via methoden uit de Digital Humanities zijn onderzocht. Daardoor zijn ongetwijfeld nieuwe zaken naar voren gekomen, maar dat een en ander verfijning behoeft, lijkt evenzeer duidelijk.' Youri Desplenter in: Spiegel der Letteren 60 (2018) 1/2, p. 145-147; 'Uitgeverij Verloren is een uitblinker qua wetenschappelijke studies in het humane veld. Ook gewaagde en minder populaire onderwerpen worden door de uitgever niet geschuwd. Dat geldt zeker voor deze studie die enkele belangrijke tekstgenres van bronnen van de Moderne Devotie aan de nieuwste onderzoeksmethoden onderwerpt. [...] Die resultaten zijn aan het licht gekomen door een reeks van statistische methodes die nog maar vrij recent op digitaal niveau worden toegepast in de menswetenschappen. [...] Het is een verrassend boek, hoofdzakelijk omwille van de gebruikte methodologie.' 'EN' voor: www.christusrex.be, 23-7-2017. Gesignaleerd in: Nieuwsbrief Collatie 31 (2018).

Ik heb mijn lief in eeuwigheid

Lisanne Vroomen | 9789087046439
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Functies en thema's van Middelnederlandse devote liederen, collaties en viten.
 

 

Liederen, collaties en viten die in gebruik waren bij moderne devoten, worden in dit boek met elkaar vergeleken. Met innovatieve methoden, gebaseerd op de taalhandelingstheorie en Digital Humanities, wordt de precieze functie van de afzonderlijke tekstgenres onderzocht. De liederen richten zich op de emotionele begeleiding van de devoot. Dit blijkt uit de expressieve taalhandelingen zoals klachten, maar ook uit het gebruik van woorden als hart en minne. De prozagenres zijn gericht op de morele begeleiding. De collaties geven advies en aansporingen, wat blijkt uit de directieve taalhandelingen en de hoge frequentie van het werkwoord zullen. De viten tonen het juiste voorbeeld en bevatten vooral informatieve taalhandelingen over het leven van de zusters. Lisanne Vroomen laat in haar boek zien dat het lied, een genre dat op het eerste gezicht anders lijkt dan prozatekst, een integraal onderdeel is van de tekstcultuur van de moderne devotie.