Materieel christendom
Jaar van uitgifte 2003
Nur1 680
Nur2 704
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 320
Redactie Arie L. Molendijk
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: I. Veranderende locaties: CASPER STAAL, Musealisering van de religieuze volkscultuur   JOKE SPAANS, De democratisering van het religieus accessoire: van rozenkrans tot christelijke tatoeage   PETER JAN MARGRY, Persoonlijke altaren en private heiligdommen. De creatie van sacrale materiële cultuur als resultante van geïndividualiseerde religiositeit   II. Protestantse praktijken: FRED VAN LIEBURG, De Bijbel als orakelboek. Bibliomantie in de protestantse traditie   ARIE L. MOLENDIJK, 'Geen bijbelcultus, geen Bijbel als reliek'. De Bijbel in het negentiende-eeuwse Nederlandse protestantisme   JACQUES DANE, 'Goed, fraai en goedkoop'. De zondagsschool en de verbeelding van Gods woord (1880-1940)   ERIC H. COSSEE, Het ambtsgewaad van de Nederlandse predikant   III. Ruimtelijke dimensies: PAUL POST, Boekjes, microfoons, banken. Over dingen, ritueel en ruimte   JUSTIN E.A. KROESEN, De toepassing van kunst in stiltecentra. Meditatieve kunst in een post-christelijk tijdperk   REGNERUS STEENSMA, Desacralisatie binnen het gereformeerd protestantisme. De protestantse omgang met de inventaris van de voormalige katholieke kerken   IV. Rituele transformaties: PETER NISSEN, Accepteren, creëren en disciplineren. De materialiteit van religieus gedrag in de regelgeving van de Westerse kerk   CHARLES M.A. CASPERS, Tegen de pest en tegen de ketters. Amuletten en hun werking volgens de Brabantse norbertijn Augustinus Wichmans in zijn Apotheca spiritualium pharmacorum (1626)   MIRJAM DE BAAR, Voorbij de wereld van kerken en kloosters, relieken en rozenkransen. De geestelijke zoektocht van Antoinette Bourignon (1616-1680)   EVELYNE VERHEGGEN, Het gebruik en de verspreiding van de prenten uit de 'Pia Desideria' van Boëtius a Bolswert in de Noordelijke Nederlanden

'Iedereen met interesse voor (...) "de rafelrand van het geloof" [zal] in het boek iets van zijn gading vinden'. In: Friesch Dagblad; 'Een rijke bundel essays die verwoordt en verbeeldt hoe religieus denken zich manifesteert in concrete zaken. (...) Een verrassend, onthullend en horizonverleggend boek, dat de ogen opent voor het buitengewoon gewone'. Piet Kaptein, TV-krant. 'degelijk onderzoeksresultaat met betrekking tot de materiële aspecten van het christendom.' In: Credo (Ik geloof). Tevens gesiganeerd in: Reformatorisch Dagblad 17-09-2003, p. 20.

Materieel christendom

9065507469
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Religie en materiële cultuur in West-Europa.
 

 

Religie en materie zijn nauw met elkaar verbonden. Traditioneel is in de geschiedschrijving van het christendom vooral veel aandacht geschonken aan instituties en geloofsvoorstellingen. Maar kijkt men naar geloofspraktijken, van zowel katholieken als protestanten, dan stuit men direct op de materiële dimensie van religie: kerkbouw en -inrichting, religieuze liedcultuur, haardracht en kleding, stichtelijke boeken, kalenders, platen, huisaltaartjes, bumperstickers, bidprentjes en huwelijksbijbels. Deze dingen spelen een (vaak belangrijke) rol in het leven van gelovigen vroeger en nu. In de bundel Materieel christendom komen verschillende van deze thema's aan bod. Het gaat daarbij niet zozeer om de materiële verschijnselen als zodanig, maar om hun functie en betekenis binnen religieuze praktijken. Materieel christendom is een nieuw en spannend gebied voor interdisciplinair onderzoek.