Jaar van uitgifte 2020
Nur1 684
Nur2 641
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze paperback
Bladzijdes 500
Extra geïllustreerd (kleur)
Reeks nummer 176
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1
'[...] Er valt nog veel meer over Scorel te ontdekken. Gaila Jehoel heeft uitmunted speurwerk verricht en de resultaten daarvan ook nog eens in een prettige stijl aan het papier toevertrouwd. Ondanks de verpletterende hoeveelheid interessante feiten, wordt het nergens een saaie opsomming. Ze heeft Jan van Scorel, de schilder die de Hoge Renaissance van Italie naar Nederland heeft gebracht, tot leven gewekt! [...]' - Kees de Kievid op website boekenbijlage.nl (29/01/2021)
'Met veel interesse lazen we de nieuwe grondige studie van bijna vijfhonderd bladzijden over de Noord-Nederlandse kunstenaar Jan van Scorel (Schoorl, 1 augustus 1495 - Utrecht, 6 december 1562). Het is uiteraard niet het eerste boek dat over hem verschijnt. Zijn oeuvre of bepaalde van zijn schilderijen werden wel eens vroeger behandeld, zeker in catalogi. Maar dit boek – de boekversie van een doctoraat – is veel meer dan een oeuvrecatalogus of een biografie van een voornaam en interessant kunstenaar uit de zestiende eeuw. [...] De auteur trekt terecht voortdurend de inhoud breed open en situeert Van Scorel in de ruime context van het zestiende-eeuwse Noord-Holland. Het boek biedt natuurlijk nog veel meer. Opvallend is de aangename manier van schrijven, gecombineerd met de sterk onderlegde en gedocumenteerde inhoud.[...]' - Jean Luc Meulemeester in Kunsttijdschrift Vlaanderen (2020)

Het culturele netwerk van Jan van Scorel (1495-1562)

Gaila Jehoel | 9789087048600
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Schilder, kanunnik, ondernemer en kosmopoliet.
 

 

De schilder Jan van Scorel (1495-1562) nam een unieke positie in het Hollandse culturele leven van de zestiende eeuw in. Zijn uitzonderlijke carrière dankte hij aan een wijdvertakt netwerk, bestaande uit vijf elkaar overlappende kringen. In zijn jeugd leerde hij de kerkelijke en bestuurlijke kringen van Schoorl en omgeving kennen. Tijdens zijn opleiding en reis naar Duitsland, Oostenrijk en Venetië kreeg hij toegang tot de geletterde kringen en tot de commerciële elite. In Rome werkte hij voor de Nederlandse paus Adrianus VI en ontmoette hij de internationaal georiënteerde, katholieke en overwegend aristocratische elite. In Utrecht groeide hij dankzij zijn veelzijdigheid, zijn kosmopolitische ervaring en zijn goede contacten uit tot een veelgevraagd schilder. Hij had een groot atelier, kreeg veel belangrijke opdrachten en had vele navolgers.