Precies honderdvijftig jaar geleden werd de 24-jarige Antoine Plate benoemd tot directeur van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM). Zijn vader Frédéric had in 1850 al eens geprobeerd om een lijndienst op New York op te zetten, maar liep vast in het behoudende investeringsklimaat. De kooplieden Plate maakten deel uit van de kleine groep vernieuwers die de industriële revolutie droeg, initiatieven nam voor nieuwe bedrijven en sociale en culturele instellingen. Behalve koopman en corporate men met commissariaten waren Frédéric en Antoine Plate ook public men, actieve liberale politici in de gemeenteraad, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Antoine als Tweede Kamerlid. Dit boek beschrijft hun activiteiten op het snijvlak van macro- en micro-economische ontwikkelingen, schaalvergroting, bewaking van de vrijhandelsgedachte en versterking van de economisch-geografische positie van Rotterdam in West-Europa door aanleg van de Nieuwe Waterweg, havens en spoorwegverbindingen.
'Met deze dubbelbiografie is aan de geschiedschrijving van de traditie van ondernemende weldoeners een belangrijk hoofdstuk toegevoegd. Ik hoop dat De Klerk, met zijn kennis van de geschiedenis van het publiek-private domein, in een volgende publicatie een stap verder zet en dit fascinerende schemergebied beter weet te duiden.' Hilde Sennema in: Holland (mei 2020)
'Honderden voetnoten laten zien hoe minutieus en gedegen het onderzoek is uitgevoerd. Honderden personen spelen een bijrol in het boek. Daardoor gaat het zicht op de hoofdfiguren wel eens verloren. Maar hoe een groeicoalitie in de praktijk werkte, laat De Klerk voorbeeldig zien.' Ben de Pater in: Geografie 5 (2020), p. 45
'[De auteur] is erin geslaagd de familiegeschiedenis te beschrijven ingebed in de roerige sociale, economische en culturele ontwikkelingen van die tijd. Rijkelijk geïllustreerd (zwart-wit), archief- en literatuurverwijzingen, beknopte genealogieën en register op namen van personen, bedrijven en schepen maken het goed leesbare wetenschappelijke werk toegankelijk voor een groter lezerspubliek.' N.J.P.M. Bos voor: NBD Biblion, 5 februari 2020
'Frédéric en Antoine Plate getuigt wederom van De Klerks minutieuze kennis van Rotterdam in de negentiende en vroege twintigste eeuw, en vooral van de stedelijke regentenfamilies, die door tal van relaties (huwelijksbanden, zakelijke belangen, sociaal-culturele affiniteiten) nauw met elkaar verbonden waren. [...]. De dichtheid aan personen maakt dat Frédéric en Antoine nogal eens naar de achtergrond worden verdrongen. Daar staat tegenover dat De Klerk een knappe analyse geeft van het functioneren en wereldbeeld van de Rotterdamse elite.' Ben de Pater in: 'boekzaal' van De Moderne Tijd.
Gesignaleerd op: Historiek.net, 10 december 2019.
Lees ook: het artikel van Len de Klerk in Kroniek: Magazine van Historisch Genootschap Roterodamum 24 (maart 2020), p. 46-49.