In tijden van crisis komen huiselijke neigingen extra aan de oppervlakte. Ook nu: we bakken massaal cupcakes, kweken onze eigen groente, worden overstelpt met nostalgische reclames van 'ouderwetse' Hollandse merken als Douwe Egberts en Unox en genieten thuis op de bank van de zorgeloze gezelligheid van tv-programma's als Ik hou van Holland. Tijd voor een themanummer over 'huiselijkheid' door de eeuwen heen: over het huisgezin, maar ook over kraakpanden en kantoren.
Inhoud: Redactioneel: Thuis in Holland DIRK DAMSMA/ELS KLOEK, 'T'Huys Best'. Huiselijkheid in Holland sedert de Gouden Eeuw HEIDI DE MARE, Vindplaats van het huiselijk leven. Het kamergezicht in de Hollandse Gouden Eeuw SANNE MUURLING, Huiselijkheid tussen ideaal en materiële werkelijkheid. Een materiële microgeschiedenis van veertien Amsterdamse huishoudens LOTTE JENSEN, Typisch Nederlands? Literaire huiselijkheid in de 19de eeuw ELLEN KROL, 'De aarde rust van 't lijden uit’' Over huiselijke poëzie MARTINE VAN LEEUWEN, 'De vrouw wascht zijn vuile goed’' Huiselijke normen op Scheveningen tussen 1900 en 1940 HAN VAN BREE, In dit huis heerst liefde. De schijn van Hollandse huiselijkheid bij de Oranjes in de jaren vijftig PIETER STOKVIS, Huiselijk leven sinds het interbellum en de culturele revolutie rond 1970 BART VAN DER STEEN, Het binnenleven van de kraakbeweging. Een blik in de Amsterdamse kraakpanden begin jaren tachtig MARK MOBACH, Huiselijke faciliteiten in organisaties MARTINE VAN ROOIJEN, Huiselijkheid in het katholieke weeshuis. Het dagelijks leven van de weesmeisjes Anny, Jopy en Jenny ALBRECHT VAN DIEM, My cell is my castle. Variaties op kloosterlijke huiselijkheid, 5de-7de eeuw Holland BLOC: TESSA VER LOREN VAN THEMAAT, Beeldessay: Holland te koop MAYKE GROFFEN, Topstuk: Goed Wonen in Rotterdam Eindnoten en literatuur Over de auteurs MINTE KAMPHUIS, Uitsmijter: Koude zalm uit blik
'Holland is tegenwoordig een rijk geïllustreerd tijdschrift, gedrukt op glanzend papier. Daarmee heeft het zijn oude degelijke en sombere habijt afgelegd. Ik kan de korte toegiften die tegenwoordig standaard zijn in dit blad wel waarderen. Het is toch grappig om te zien hoe oubollig de tegenwoordige hang naar huiselijkheid is en hoe die weerspiegeld wordt in de reclames van de Hema, Blokker, Xenos en in de Margriet. Het is nu nog geen geschiedenis, maar deze uitingen in beeldtaal worden dat op den duur wel.' Dini Helmers in: Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman 36 (2013) 1, p. 88.