Woontorens in Nederland
Jaar van uitgifte 2015
Nur1 684
Nur2 648
Status leverbaar
Taal Nederlands
Uitgever NKS, Kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats
Bindwijze ing
Bladzijdes 240
Plaats van uitgave Wijk bij Duurstede
Druk 1

'De auteur beschrijft op uiterst deskundige wijze, in opdracht van het Kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats, veel laat-middeleeuwse bouwtorens. De bouwhistoricus in Hermans komt duidelijk naar voren. Bij elk project dat beschreven wordt is er een beschrijving van dat project, met verder een blik op de bouwgeschiedenis en een literatuurlijst, waar geïnteresseerden verder mee op zoek kunnen gaan naar nog meer details.' Cees van den Bovenkamp voor de Reformatorische Omroep, 02-07-2016; 'Een mooi uitgegeven boek, rijk geïllustreerd met zeer veel foto's van Albert Speelman. [...] De hoofdmoot van het boek wordt gevormd door de beschrijving van de 47 woontorens die in Nederland bewaard zijn gebleven. [...] Dit boek behandelt een kansteeltype dat erg veel in Nederland voorkwam en waarvan nog enkele heel mooie exemplaren te zien zijn.' John Wennips voor NBD Biblion, 17-02-2016. Gesignaleerd in: Herenhuis (maart/april 2016), p. 22; Monumentaal 10 (februari 2016) 1, p. 87; Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 8 (2016) 2, p. 34.

Woontorens in Nederland

Taco Hermans | 9789074205047
14,95
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

In Nederland hebben misschien wel 3000 kastelen gestaan. Duizend daarvan waren zogenaamde woontorens: solitaire torens, die verdedigbaar zijn en waarin gewoond kan worden. Van al die kastelen zijn er enkele honderden over, van de woontorens maar een handjevol. In dit boek worden er bijna 50 beschreven. De keuze viel daarbij op die kastelen die nog (deels) overeind staan, als ruïne in het landschap herkenbaar zijn of waarvan nog flinke bouwdelen zijn overgebleven. In de inleiding beschrijft kastelenkenner en bouwhistoricus Taco Hermans wat er bekend is over aard en functie van deze bijzondere kastelen. Van ieder object wordt vervolgens een bouwkundige en een historische beschrijving gegeven. De vele illustraties geven een zo compleet mogelijk beeld van hoe de woontoren er uitziet en welke ontwikkeling het gebouw heeft doorgemaakt. Met deze gids in de hand wordt een bezoek aan een woontoren in Nederland een bouwhistorisch avontuur.

Het tweedelige proefschrift waar deze gids op is gebaseerd, is eveneens leverbaar: Middeleeuwse woontorens in Nederland.