Specificaties

Jaar van uitgifte 2020
Nur1 696
Nur2 692
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze gebonden in harde band
Bladzijdes 352
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Miskend verleden

Ruben Gowricharn | 9789087048761
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Hindostaanse boeren in Suriname 1880-1980.
 

In Miskend Verleden legt Ruben Gowricharn de onbeschreven geschiedenis van de Hindostaanse boeren in Suriname vast. De boeren kwamen vanuit Brits-Indië als contractarbeiders naar Suriname om daar op de plantages te werken. Vanaf het moment van werving maakten zij drie transformaties door: van plattelander naar plantage­arbeider, van plantagearbeider naar boer en van boer naar stedeling. Vanuit deze transformaties ontwikkelt dit boek een nieuw perspectief op de geschiedenis van de Surinaamse Hindostanen.
Gowricharn analyseert in deze studie de verschillende ontwikkelingsfasen van de boeren, bekritiseert het agrarisch beleid in de (post)koloniale periode en relativeert het zelfbeeld van de Hindostanen dat zij als groep zijn vooruitgegaan. De auteur bespreekt daarbij dat de Brits-Indische boeren in Suriname een cultureel, econo­misch, landschappelijk en politiek erfgoed hebben voortgebracht dat hen nog steeds kenmerkt. 
Tegelijkertijd stelt hij vast dat de historische ontwikkeling van de Hindostanen zware offers van de vorige generaties heeft gevergd, waar tot nu toe nauwelijks bij is stilgestaan. Ook aan deze dimensie van het boerenleven besteedt Ruben Gowricharn uitgebreid aandacht.

De auteur bekleedt de Lalla Rookh Hindostaanse Diaspora Leerstoel aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.