De rechter en de deporteurs
Jaar van uitgifte 2018
Nur1 689
Nur2 824
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 111
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'De Mildt gebruikt de "Harsterprocessen" als aanknopingspunt voor onderzoek naar de wijze waarop de naoorlogse justitie in zowel Nederland als Duitsland reageerde op de van staatswege georganiseerde volkerenmoord. Er is van het begin af aan veel kritiek geweest op deze rechtspraak. Welk "recht" is er gedaan, hoe kwam het tot stand en wat waren de obstakels?' Sarah Bremer in: Auschwitz Bulletin 63 (2019) 1, p. 31
'Voor de niet-jurist niet heel toegankelijk geschreven, maar desalniettemin zo overtuigend dat het de lezer treurig genoeg stemt.' A.H.B. de Munnick via: NBD Biblion, 3 oktober 2018
'De Mildt is een expert op het gebied van rechtspraak na de Tweede Wereldoorlog. Hij is redacteur van de prestigieuze serie Justiz und NS-Verbrechen, waarin de complete verzameling van naoorlogse vonnissen gepubliceerd is. Toch weet hij dit boekje uitstekend leesbaar te maken voor mensen die leken zijn op het gebied van Nederlandse rechtspraak en met name de bijzondere rechtspraak zoals die gold voor misdrijven in de Tweede Wereldoorlog. Het boekje is een echte aanrader voor mensen die meer willen weten over de problemen die bij rechtspraak na een ingrijpende gebeurtenis als de oorlog komen kijken.' Tessa Nagel via: historischhuis.nl, 15 juli 2017.

De rechter en de deporteurs

Dick de Mildt | 9789087047122
15,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

In De rechter en de deporteurs staat de strafvervolging en berechting centraal van een aantal personen die hoofdverantwoordelijk waren voor de wegvoering van de Joden uit Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. In het middelpunt van dit onderzoek staat de voormalige Befehlshaber der Sicherheitspolizei und des Sicherheitsdienstes in den Niederlanden dr. Wilhelm Harster. Als rechterhand van de Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter was Harster de feitelijke organisator van de vervolgingsmaatregelen en deportaties. Anders dan Rauter werd Harster door de naoorlogse Nederlandse justitie echter opmerkelijk mild behandeld. Deze behandeling, waarop van meet af aan ernstige kritiek werd geleverd, wordt in het boek nader beschreven en van commentaar voorzien. Daarnaast komt ook Harsters latere strafvervolging in West-Duitsland aan de orde, alsmede die van een aantal van zijn betrokken ondergeschikten.

Auteur Dick de Mildt is historicus en redacteur van de bronnenverzameling 'Justiz und NS-Verbrechen. Sammlung deutscher Strafurteile wegen nationalsozialistischer Tötungsverbrechen'.