Geschiedenis van de mensenrechten
Jaar van uitgifte 1996
Nur1 680
Nur2 697
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 318
Redactie Maarten Kuitenbrouwer e.a.
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: M. KUITENBROUWER   M. LEENDERS, Inleiding   I. Multidisciplinaire perspectieven: J. HERMAN, Internationale organisaties en de rechten van de mens. Een historische analyse   G.J.H. VAN HOOF, Het internationale recht inzake de rechten van de mens: problemen en perspectieven   P.R. BAEHR, Politieke en politicologische dimensies van een mensenrecht: het recht op zelfbeschikking   II. Vluchtelingen, migranten en minderheden: L. LUCASSEN, Immigranten, vluchtelingen en minderheden in West-Europa vanaf de zestiende eeuw   M. LEENDERS/W. VAN MEURS, Nederland en het Nansen-paspoort voor statenloze vluchtelingen   M. LEENDERS, Zwervend en dolend. Vluchtelingenbeleid in het Interbellum in West- en Zuid-Europa   W. VAN MEURS, Minderhedenbeleid in Oost-Europa: theorie en praxis   III. Nederlands beleid: M. KUITENBROUWER, Nederland en de mensenrechten, 1795-1995   M. MATERS, Persvrijheid en persbreidel in Nederlands-Indië 1906-1942: een onontkoombaar dilemma?   T. DE GOEDE, De mensenrechten in het Nederlandse buitenlands beleid ten aanzien van Spanje, Portugal en Griekenland, 1945-1975   S. DE BOER, Nederland en de apartheidskwestie, 1948-1990   P. MALCONTENT, Nederland en de mensenrechten in de Derde Wereld, 1973-1981

'Het beeld van ons land als voorbeeldig pleitbezorger van mensenrechten wordt aardig bijgesteld.' M. van Dijk in: Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis 24 (1998) 3. 'De bij elkaar 13 bijdragen in de bundel leveren tezamen een mooi boek op, waarin om beurten historici, juristen en politicologen aan het woord zijn. Deze optelsom maakt de bundel inderdaad multidisciplinair.' In: Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten 22 (1997) 4.

Geschiedenis van de mensenrechten

9065505229
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Bouwstenen voor een interdisciplinaire benadering.
 

 

De mensenrechten werden vanaf 1789 op de bajonetten van de revolutionaire Franse legers over Europa verspreid. In Nederland vonden ze echter aansluiting bij een brede binnenlandse hervormingsbeweging. Terwijl de burgers toekeken hoe de vrijheidsboom geplant werd, wapperde hoog boven hun hoofden de Franse vlag. Hoewel het thema mensenrechten al eind achttiende eeuw geïntroduceerd werd in het politiek discours, is over de geschiedenis van de mensenrechten nog betrekkelijk weinig gepubliceerd. Door vanuit een interdisciplinaire invalshoek een aantal subthema's uit te werken, vormt deze bundel een belangrijke bijdrage tot de geschiedenis van de mensenrechten.