Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 2 (1999)
Jaar van uitgifte 1999
Nur1 684
Nur2 613
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 208
Redactie Bas van Bavel e.a.
Reeks nummer 2
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

In dit tweede nummer zijn vier lange bijdragen opgenomen. Ze handelen over Friesland, Brabant en de Bourgondische Nederlanden. Paul Noomen schrijft over 'De goederen van de abdij Echternach in de Friese landen' en trekt daarbij conclusies over de integratie van het noordelijk kustgebied in het Frankische Rijk in de negende en tiende eeuw. Frans Van Droogenbrouck werpt nieuw licht op de stichting van Brabants belangrijkste Benedictijnenabdij Affligem, waarbij hij ook de politieke constelllatie in ogenschouw neemt. Zijn omvangrijke opstel is getiteld 'Paltsgraaf Herman II ( 1085) en de stichting van de abdij van Affligem (28 juni 1062)'. J. A. Mol behandelt het verband tussen kloosterhervormingen en economische bloei in 'Het succes van een late Windesheimse reformatie: Haskerconvent 1464-1521'. In 'Niet wederstaende dat hij bastaert es' analyseert Myriam Carlier tenslotte de legitimatie van onwettige kinderen in de Bourgondische Nederlanden als sociaal-politiek fenomeen.

'Net als de eerste aflevering van het Jaarboek brengt ook het tweede deel bijdragen waarmee rekening moet worden gehouden. Ze zijn allen gesteund op diepgaand en origineel onderzoek, dat met kennis van zaken en op aantrekkelijke wijze wordt gepresenteerd.' Walter Simons in: Signum 13 (2001) 2, p. 57-61. Verder gesignaleerd in: Spiegel Historiael 35 (2000) 7-8, p. 327; Leesidee 2000-2005.

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 2 (1999)

9065500804
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, onder redactie van Bas van Bavel (Amsterdam, UvA), Arnoud-Jan Bijsterveld (Nijmegen), Antheun Janse (Leiden), Hans Mol (Leeuwarden, Fryske Akademy), Erik Thoen (Gent) en Paul Trio (Leuven/Kortrijk), wil een boven-regionaal forum bieden voor bijdragen over de geschiedenis van de Nederlanden. Het richt zich op de klassieke onderdelen van de middeleeuwse geschiedenis en haar hulpwetenschappen, met de nadruk op politieke, institutionele en sociaal-economische geschiedenis. Verder komen artikelen op rechtshistorisch, historisch-geografisch en archeologisch terrein voor plaatsing in aanmerking. De diverse bijdragen worden behalve door de redactie elk ook steeds beoordeeld door een of meer externe referenten.