Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 15 (2012)
Jaar van uitgifte 2013
Nur1 684
Nur2 704
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Frans
Bindwijze ing
Bladzijdes 224
Redactie A.-J. Bijsterveld e.a.
Reeks nummer 15 (2012)
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: STEFAN MEYSMAN, Viriliter resistere. De constructie van een mannelijkheidsmodel bij dertiende-eeuwse cisterciënzers   MICHEL DUBUISSON, Deux mille moines et convers: les listes de noms dans la chronique des Dunes d’Adrien But (12e-15e siècle)   OEBELE VRIES, De ‘stemmen’ in Oostergo en Westergo, de pre-landsheerlijke staten van Friesland   BRAM VAN DEN HOVEN VAN GENDEREN, Een gat in de markt? De komst van de karmelieten naar Utrecht en hun rekeningen (1468-1492)   MARJAN DE SMET, Almsgiving in a memorial context: the case of Saint Martin’s  church in late medieval Courtrai (fifteenth-sixteenth centuries)   Auteurs

'Het Jaarboek bevat weer verrassende en belangwekkende bijdragen. [...] Bram van den Hoven van Genderen doet verslag van de vestiging van een karmelietenklooster in Utrecht in 1468. [...] Dit verhaal van ruim 100 bladzijden verdient een vervolg in boekvorm!' Marjoke de Roos in: Geschiedenis Magazine/Boeken 49 (2014) 2, p. 59. Lees het artikel: 'Centraal gezag stamt uit tijd Friese vrijheid' in Leeuwarder Courant 14-08-2013, over de conclusies van historicus Oebele Vries in Jaarboek voor middeleeuwse geschiedenis.

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 15 (2012)

9789087043445
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

In dit nieuwe Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis worden weer diverse interessante thema’s uit de middeleeuwse geschiedenis van de Nederlanden voor het voetlicht gebracht. Stefan Meysman onderzoekt de mannelijke identiteit van dertiende-eeuwse cisterciënzermonniken. De historiografie rond de Vlaamse cisterciënzerabdij van Ten Duinen staat centraal in de bijdrage van Michel Dubuisson. Oebele Vries beschrijft de transformatie van de landsvergaderingen van het Friese Oostergo en Westergo in standenvergaderingen, waarin ook de steden een structurele plaats kregen. Aan de hand van nog onbestudeerde rekeningen gaat Bram van den Hoven van Genderen in op de komst naar Utrecht van de karmelieten, tegen de achtergrond van het monastiek observantisme in de tweede helft van de vijftiende eeuw. Marjan De Smet analyseert met behulp van laatmiddeleeuws bronnenmateriaal de memoriestichtingen en het uitdelen van aalmoezen in de Sint-Maartenskerk te Kortrijk.