Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 10 (2007)
Derde taal Frans
Jaar van uitgifte 2008
Nur1 684
Nur2 613
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Engels
Bindwijze ing
Bladzijdes 296
Redactie B.J.P. van Bavel e.a.
Reeks nummer 10
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: THEO M. RICHES, Episcopal Historiography as Archive. Some Reflections on the Autograph Manuscript of the Gesta episcoporum Cameracensium (MS Den Haag KB 75 F 15)   A. SOMERS, Voornaamgeving in het graafschap Vlaanderen in de twaalfde eeuw. Bevindingen van een ontmoeting tussen onomastiek en sociale geschiedenis   H.L. JANSSEN, 's-Hertogenbosch, een novum oppidum in de Meijerij ca. 1200-1350. De stadsarcheologie als bron voor de kennis van groei en stagnatie van middeleeuwse steden   SERGIO BOFFA, Les petits deniers brabançons. État de la question, réflexions et pistes de recherche (c. 1210-c. 1295)   JELLE HAEMERS, Adellijke onvrede. Adolf van Kleef en Lodewijk van Gruuthuse als beschermheren en uitdagers van het Bourgondisch-Habsburgse hof (1477-1482)   MARTHA HOWELL, From Land to Love. Commerce and Marriage in Northern Europe during the late Middle Ages   ERIK AERTS, Statistiek in de mediëvistiek. Een balans van een halve eeuw onderzoek in België   Over de auteurs

'Men ziet: een breed scale van onderwerpen, voorzover ik kan beoordelen op zeer competente wijze behandeld. De verzorging van deze uitgave is dienovereenkomstig.' Dr. Philip Bosscher op: www.historischhuis.nl/recensies; 'De artikelen in de Jaarboeken voor Middeleeuwse geschiedenis zijn geschreven door en voor specialisten. De tiende editie bevat zeven artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Enkele daarvan zullen ook de 'gewone lezer' aanspreken. [...] de moeite van het lezen zeker waard.' Marjoke de Roos in: Geschiedenis Magazine 43 (2008) 6; 'De tiende jaargang van het jaarboek [...] staat voornamelijk in het teken van hulpwetenschappen: voor mediëvisten is dat pure verwennerij.' Charles Caspers in: Trajecta 17 (2008) 3; 'De artikelen in het tiende Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis beslaan een breed spectrum van interessante onderwerpen gaande van laatmiddeleeuwse opstanden via voornaamgeving naar stadsgeschiedenis. Met de keuze voor de verschillende bijdragen hebben de redacteuren de diversiteit binnen de mediëvistiek goed in de verf gezet.' Bas Diemel op: www.contactgroepsignum.eu/recensies 29-05-09. Verder gesignaleerd in: Medioevo Latino XXIX (2008) juli.

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 10 (2007)

9789087040123
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

In dit Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis veel aandacht voor Vlaanderen en Brabant. Onder het trefwoord 'Textual Instability' brengt Theo Riches een nieuwe visie naar voren over de historiografische opzet en bedoeling van de elfde-eeuwse Gesta episcoporum Cameracensium. Annelies Somers behandelt de voornaamgeving in het graafschap Vlaanderen in de twaalfde eeuw. Hans Janssen beschrijft op basis van recente stadsarcheologische studies de ontwikkeling van Den Bosch als novum oppidum in de periode 1200-1350. Sergio Boffa geeft de stand van zaken weer van het onderzoek naar Brabantse zilvermunten van de dertiende eeuw en geeft suggesties voor nieuwe studies. Jelle Haemers ontleedt de adellijke onvrede aan het Bourgondisch-Habsburgse hof in de roerige periode 1477-1482 aan de hand van de activiteiten van Adolf van Kleef en Lodewijk van Gruuthuse. Martha Howell biedt in een prikkelend opstel over handel en huwelijk in Noordwest-Europa een nieuwe verklaring voor het ontstaan van het moderne, op affectie berustende partnerschap in de late Middeleeuwen. Erik Aerts ten slotte, geeft een informatieve balans van een halve eeuw toepassing van de statistiek in de Belgische mediëvistiek.