Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 1 (1998)
Jaar van uitgifte 1998
Nur1 684
Nur2 613
Reeks naam Jaarboek voor Middeleeuwse Gesch.
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 288
Redactie B.J.P. van Bavel e.a.
Reeks nummer 1
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: DIRK HEIRBAUT, Weduwen, erfgenamen en lenen. De evolutie van het feodale erf- en huwelijksvermogensrecht in Vlaanderen (1000-1300)   ARNOUD-JAN A. BIJSTERVELD, De goederen van monsigneur saint Vinchien aan Maas en Waal. Het middeleeuwse 'Fernbesitz' van het Sint-Vincentiuskapittel te Zinnik (Henegouwen) in Velp en Dennenburg (Noord-Brabant) en Weurt (Gelderland)   J.A. MOL/K. VAN VLIET, De oudste oorkonden van het Sint-Odulfusklooster van Staveren   BRIGITTE MEIJNS, De vestiging van norbertijnenabdijen in het graafschap Vlaanderen (1129-1156)   A. JANSE, De Hollandse ridderschap omstreeks 1474. Een analyse van het register Valor Feodorum   KOEN GOUDRIAAN, De derde orde van Sint Franciscus in het bisdom Utrecht. Een voorstudie   BART WILLEMS, Militaire organisatie en staatsvorming aan de vooravond van de Nieuwe Tijd. Een analyse van het conflict tussen Brabant en Maximiliaan van Oostenrijk (1488-1489)   Over de auteurs

'De eenvormigheid van de artikels, gebaseerd op een beknopt kritisch apperaat, nuttige bijlagen en duidelijke overzichten van bronnen en literatuur, getuigt van een redactioneel beleid met visie. Tevens werden de verschillende uiteenzettingen passend geïlustreerd met kaarten en foto's. Een even boeiende en hoogstaande tweede jaargang bezorgen zal voor de contributanten en de redactieleden van het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis niet alleen een doelstelling, maar tevens een uitdaging zijn.' J. Appelmans in: Signum 11 (1999) 2-3. 'Dit jaarboek voorziet zeker in een lacune; kortere wetenschappelijke bijdragen in een vlot toegankelijk en niet te duur, zelfs geïllustreerd, boek met diverse invalshoeken.' In: Heemspiegel (1998) 4, p. 10. 'Das Jb. is sorgfältig redigiert und mit zahlreichen Karten und Abbildungen versehen.' Rob Meens in: Deutsches Archiv für Erforschung des Mittelalters Bd. 55 (1999) 2. Verder gesignaleerd in: NBD Biblion, 14-01-1999; Centraal bureau voor genealogie 02-06-1999; Spiegel Historiael; Bulletin Codicologique (1999) 1, p. 63.

Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 1 (1998)

9065502963
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Het Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis wil een boven-regionaal forum bieden voor bijdragen over de geschiedenis van de Nederlanden. Het richt zich op de klassieke onderdelen van de middeleeuwse geschiedenis en haar hulpwetenschappen, waarbij de nadruk ligt op politieke, institutionele en sociaal-economische geschiedenis. Verder zullen artikelen op rechtshistorisch, historisch-geografisch en archeologisch terrein worden opgenomen. In het Jaarboek verschijnen zowel algemene artikelen (overzichtsartikelen, besprekingsartikelen, methodologische en historiografische bijdragen) als onderzoeksverslagen en kleine, relevante bronnenpublicaties. De voertaal is Nederlands, maar bijdragen in het Engels, Duits of Frans zijn ook welkom. De Nederlandstalige artikelen worden voorzien van een korte samenvatting in een moderne vreemde taal. Het Jaarboek wordt uitgegeven onder auspiciën van de Stichting Bevordering Middeleeuwse Studies en staat onder redactie van B.J.P. van Bavel (Universiteit van Amsterdam), A.J.A. Bijsterveld (Vrije Universiteit Amsterdam), A. Janse (Universiteit Leiden), J.A. Mol (secretaris, Fryske Akademy Leeuwarden), E. Thoen (Universiteit Gent) en P. Trio (Universiteit Leuven/Kortrijk).