Burgundica et varia
Jaar van uitgifte 1990
Nur1 684
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Frans
Auteur(s) A.G. Jongkees
Bindwijze geb
Bladzijdes 365
Redactie E.O. van der Werff e.a.
Reeks nummer 19
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: A.G. JONGKEES, Philips de Goede, het concilie van Bazel en de Heilige Stoel   -, Het koninkrijk Friesland in de vijftiende eeuw   -, Holland en de Gentse oorlog van 1452-1453   -, Bourgondië en de Friese vrijheid   -, Gondebald, koning van Friesland   -, Philippe le Bon et la Pragmatique Sanction de Bourges   -, Translatio Studii: les avatars d'un thème médiéval   -, De Bourgondische landen als factoren in de hertogelijke politiek   -, Dante's monarchie   -, Une génération d'historiens devant le phénomène bourguignon  -, La Hollande Bourguignonne, son intérêt pour les ducs Valois   -, État et Église dans les Pays-Bas bourguignons: avant et après 1477   -, Pie II et Philippe le Bon, deux protagonistes de l'union chrétienne   -, Charles le Téméraire et la souveraineté: quelques considérations   -, Vorming van de Bourgondische staat   -, De Nederlandse laat-middeleeuwse cultuur in Europese samenhang   -, Particularisme hors de pair? À Propos de la genèse du Grand Privilège hollandais du 14 mars 1477   -, Het Groot Privilege van Holland en Zeeland (14 maart 1477)   -, Armement et action d'une flotte de guerre: la contribution des comtés maritimes à l'armée générale des pays de par deça en 1477   -, Viollet-le-Duc als historicus   Bibliografie   Lijsten van Amici   Intekenaren

Burgundica et varia

A.G. Jongkees | 9065502262
49,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Keuze uit de verspreide opstellen van prof.dr. A.G. Jongkees, hem aangeboden ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag op 14 juli 1989 door de Kring van Groninger Mediaevisten 'Amici'.
 

 

Adriaan Gerard Jongkees, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Groningen, stond al sinds zijn promotie in 1942 bekend als kenner van de Bourgondische periode. Toch koos hij voor zijn colleges de meest uiteenlopende onderwerpen, omdat hij meende dat de oriëntatie van studenten zo breed mogelijk diende te zijn. Pas later maakte de uitbreiding van de staf op het historisch instituut het hem mogelijk zich volledig te richten op Bourgondië en de cultuur van de late middeleeuwen. Op zijn expertise op dit onderzoeksgebied is veelvuldig een beroep gedaan door studenten en collega-mediëvisten. Het Centre européen d'études bourguignonnes bood hiervoor een geëigend kader. De bundel Burgundica et varia bevat een keuze uit zijn opstellen, door hemzelf in belangrijke mate bijgewerkt en voorzien van aangepaste annotaties en nieuwe bibliografische verwijzingen.