Inventaris van de archieven van stadhouder Willem V (1745-1808) en de Hofcommissie van Willem IV en Willem V (1732-1794)
Jaar van uitgifte 2005
Nur1 680
Nur2 614
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 263
Redactie Bewerkt door B. Woelderink; met medewerking van H.J. de Muij-Fleurke
Extra Uitgave in samenwerking met het Koninklijk Huisarchief
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Het archief van onze laatste stadhouder, Willem V, is met zijn omvang van tachtig strekkende meteren een van de grootste bestanden van het Koninklijk Huisarchief. (...) Behalve een inventaris van het archief van Willem V bevat deze uitgave ook een inventaris van het archief van de Hofcommissie van Willem IV en Willem V. (...) Nu is de beurt aan de wetenschappers en andere onderzoekers.' In: Archievenblad (april 2006), p. 31. '[Het boek geeft] een leuk kijkje in de stadhouderlijke keuken in de tweede helft van de 18e eeuw.' Han van Bree in: Vorsten 11 (2006), p. 32; 'Das vorliegende Repertorium lässt angesichts der hohen Qualität der Verzeichnung und zweier indizes (für Namen und Orte getrennt) keinerlei Wünsche offen.' Gerhard Menk in: Nassauische Annalen 118 (2007). Verder gesignaleerd in: Genealogie (2006) 2, p. 70.

Inventaris van de archieven van stadhouder Willem V (1745-1808) en de Hofcommissie van Willem IV en Willem V (1732-1794)

9065508902
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Het archief van onze laatste stadhouder, Willem V, is met zijn omvang van tachtig strekkende meter een van de grootste bestanden van het Koninklijk Huisarchief. In bijna 2400 afzonderlijke beschrijvingen is dit archief nu toegankelijk gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek. De archiefstukken hebben vooral betrekking op persoonlijke, politieke en militaire aangelegenheden uit de tweede helft van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw. Opmerkelijk zijn de talrijke briefwisselingen en dossiers die inzicht geven in het leven en streven van de stadhouderlijke familie in ballingschap. De grote reeksen financiële documenten zijn voor cultuurhistorisch onderzoek van groot belang. Behalve een inventaris van het archief van Willem V bevat deze uitgave ook een inventaris van het archief van de Hofcommissie van Willem IV en Willem V. De inventarissen worden voorafgegaan door een uitgebreide inleiding en gevolgd door indices op persoons- en geografische namen. Drs. B. Woelderink is oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief.