Doopsgezinden tijdens de Tweede Wereldoorlog
Jaar van uitgifte 2015
Nur1 689
Nur2 704
Reeks naam Doopsgezinde Bijdragen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 416
Redactie Jelle J. Bosma e.a.
Reeks nummer 41 (2015)
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: JELLE BOSMA/ALLE HOEKEMA, Redactioneel   Artikelen: RUTH M.M. HOOGEWOUD-VERSCHOOR, ‘Oog voor de stoffelijke en geestelijke nood.’ De Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem 1940-1945   THOMAS B. ROEP/ALLE G. HOEKEMA, De doopsgezinde gemeente te Alkmaar tijdens de Duitse bezetting   GERKE J.J. VAN HIELE, Wageningen, stad van bevrijding. Een kleine geschiedenis van de Arboretumkerk   ALLE G. HOEKEMA, Doopsgezind Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog   MATTHIJS DE VRIES, De Doopsgezinde Vredesgroep in de periode 1945 tot 1953   KLAAS PRINS, Fredeshiem in de jaren ‘40 tot ’45   GABE G. HOEKEMA, Idealisten en baasjes met oogkleppen voor. Voorgangers van doopsgezinde gemeenten die van 1933 tot 1945 aangesproken werden door het gedachtegoed van de NSB of tijdens de oorlog meewerkten met de Duitse bezetter   ALEX NOORD, ‘Den meest bewogen tijd van zijn geheele bestaan.’ Het Doopsgezind Seminarium in oorlogstijd   LIES VAN DER ZEE, ‘De Gemeente van Christus moet blijven het geweten der wereld.’ Oorlogspreken van ds. Abraham Mulder te Giethoorn   GERT VAN KLINKEN, Andre du Croix en Albert Keuter herdacht in doopsgezind Nederland   PIET VISSER/ANNIE REKKER (ed. en inl.), Onze houding nu, bij Nederlands herrijzenis. Een principieel pleidooi van Hendrik Harm Gaaikema, predikant van de Doopsgezinde Gemeente Dantumawoude   Biografieën: PIETER POST, Gedreven door een nieuwe wereld. Frits Kuiper, studie- en vormingsleider voor Vrij Nederland (1945-1947)   MIEKE KREBBER, Mammie Mies. Een geschreven portret van Mies Boissevain-van Lennep   ALLE G. HOEKEMA, Jan Hendrik Adriaan Gualthérie van Weezel  (1911-1944). Een ‘goede’ burgemeester tijdens de bezetting   ELMA POSTHUMA-GRINWIS, Sibold Sicco Smeding en zijn Goereese geschiedenis   ALLE G. HOEKEMA, Ruurd Geert Torenbeek (1914-1944). Een schoenhandelaar uit Groningen   WIES BLOMJOUS-MAILLETTE DE BUY WENNIGER, Yad Vashem onderscheiding voor Miny te Winkel (1915-1995) en Willem Maillette de Buy Wenniger (1914-1996)   Fotokatern   Lijst met namen van doopsgezinden die de erkenning van Yad Vashem ontvingen   Biografie van publicaties gewijd aan het thema aan het thema doopsgezinden en de Tweede Wereldoorlog

'Doopsgezinde Bijdragen heeft mij als lezer aangenaam verrast en mijn blik verruimd. Mijn vooroordelen ten aanzien van eigen publicaties van kleine kerkgenootschappen zijn weggenomen doordat ik hier een degelijk, fris en zelfkritisch werk in handen heb. Complimenten voor de redactie en de auteurs.' Paul Hendriks op: www.historischhuis.nl/recensiebank 18-01-2016; '[...] een algemene indruk krijgen we uit dit rijke themanummer met zeventien artikelen (en enkele bijlagen) van de hand van zestien auteurs - van wie Alle G. Hoekema vier stukken bijdroeg - toch zeker wel. En die is dat de Doopsgezinde Broederschap eigenlijk alle mogelijke houdingen die er mogelijk waren, te zien gaf. [...] Theologisch en ideologisch belangwekkend, ook voor wie niet specifiek in doperse lotgevallen geïntersseerd is, is een lange verhandeling door Gabe G. Hoekema over vijf foute, nationaalsocialistische doopsgezinde theologen. [...] Alle vijf kregen ze na de oorlog met repercussies te maken; vier werden er ook opgepakt en kortere of langere tijd geïnterneerd.' [...] wie dit nummer leest, heeft zeker een goede indruk van de doopsgezinden en van de dominante cultuur in de dagen van de oorlog.' Jan Dirk Snel in: Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis 18 (2015), p. 160-161; 'De uitgave bevat lezenswaardige en goed gedocumenteerde bijdragen van zestien auteurs. [...] Afdoende antwoorden lijkt deze bundel niet te bieden, maar het is wel een belangrijke aanzet.' Enno van der Eerden in: Contactblad '40-'45 (winter 2015), p. 21-22. Lees ook: 'Zes Joden in de pastorie', in: Reformatorisch Dagblad 04-08-2015, p. 8-9, waarvoor de bundel mede de basis vormde.

Doopsgezinden tijdens de Tweede Wereldoorlog

9789087045265
40,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Doopsgezinde Bijdragen, nieuwe reeks 41 (2015).
 

 

In dit themanummer aandacht voor de manier waarop het Doopsgezind Seminarium en de doopsgezinde gemeenten in verschillende plaatsen de Tweede Wereldoorlog hebben doorstaan. Daarnaast is er aandacht voor persoonlijke geschiedenissen, voor collaboratie en verzet, voor oorlogspreken en voor terugblikken van kort na de oorlog.