Specificaties

Jaar van uitgifte 2021
Nur1 684
Nur2 704
Reeks naam Middelnederlandse Tekstedities
Status leverbaar
Taal Middelnederlands
Tweede taal Nederlands
Bindwijze gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 315
Redactie Hildo van Es & Ludo Jongen (editie en hertaling)
Reeks nummer 16
Plaats van uitgave Hilversum

Op weg naar de hemelse Bruidegom

9789087048976
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Twaalf heiligenlevens uit een Amersfoorts kloosterhandschrift (Brussel, Koninklijke Bibliotheek Albert I, 19408-9)


Vele vijftiende-eeuwse handschriften en drukken bevatten heiligenlevens in middeleeuws Nederlands. Omstreeks 1480 werd een verzameling met zo’n vijftig heiligenlevens samengesteld voor de zusters van het Amersfoortse Sint-Aagtenklooster. Deze verzameling is uniek: van vele opgenomen teksten is geen tweede versie overgeleverd. Een uitgave van de hele collectie zou een te lijvig boekwerk opleveren. Daarom zijn er twaalf uitgekozen, omdat vrouwen er een hoofdrol in vervul­len. Die teksten worden hier voor het eerst uitgegeven met hertaling en commentaar.
Waarom wilden de zusters van het Amersfoortse klooster deze teksten lezen? Was het om te gru­welen van de barbaarse martelpraktijken waar­aan maagden werden onderworpen? Nee, het moest de zusters steunen om hun leven in afzondering en armoede voort te zetten. Zonder enige twijfel mochten die heilige vrouwen immers na hun aardse leven het hemelrijk binnentreden. Ook de zusters van het Sint-Aagtenklooster waren op weg naar de hemelse Bruidegom.
 
Hildo van Es is emeritus predikant en Ludo Jongen is mediëvist. Samen gaven ze het Middelnederlandse Leven van de heilige Katherina van Alexandrië uit.