Doopsgezinde Bijdragen, nieuwe reeks 40 (2014)
Jaar van uitgifte 2014
Nur1 704
Nur2 680
Reeks naam Doopsgezinde Bijdragen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 384
Redactie J.J. Bosma e.a.
Reeks nummer 40 (2014)
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: JELLE BOSMA/ANNA VOOLSTRA, Redactioneel   Artikelen: GARY K. WAITE, ‘Proeuet alle dinck, ende dat goede behoud’. Het wetenschappelijk werk van Professor Dr. Piet Visser   LAAS TERPSTRA, Jacob van Campen. Dorps leidsman in moeilijke tijden   RUDI CORDES, Kritische boeren in Hollands Arcadia. Literaire ontwikkelingen in het vroege werk van de notoire dwarsligger Jan Zoet   ALFRED R. VAN WIJK, Een mislukte poging tot vereniging. Christologische meningsverschillen onder doopsgezinden in het jaar 1640   ALEX NOORD, ‘Heer, Houdt ’s landst Overheydt in eer’. De overheid als thema in de doopsgezinde liedcultuur van de eerste helft van de zeventiende eeuw   RUUD LAMBOUR, Het boekenbezit van Amsterdamse doopsgezinden uit de Gouden Eeuw   MIRJAM VAN VEEN, Johan Jakob Wettstein (1693-1754) en de continuïteit tussen Radicale Reformatie en Verlichting   WILLEM STUVE, Groningse Galenist. Een biografie van Eppo Botterman (1678-1756)   MARCEL R. KREMER, Het boekenbezit van stad-Groninger doopsgezinden in de achttiende eeuw   BERT DOP, Uiteindelijk de wind mee. Hoe de armlastige gemeente Veendam-Wildervank er bovenop kwam   MECHTELD GRAVENDEEL, Abraham van der Wateren. Schoffie – soldaat – schoenmaker   YME KUIPER, ‘Daar praalt het Landhuis in zyn’ deftige plantagie’. Hofsteden en herenkamers in het doopsgezinde buitenleven in Friesland, 1650-1800   MARIUS ROMIJN, Zaandam-Oost als doopsgezinde visvijver   PIETER POST, Theatraal, rebels, omstreden en geliefd. ‘De winden Gods’ van Noors drinklied tot internationaal kerkgezang   ALLE G. HOEKEMA, Doopsgezinden en dienstweigeren in Nederland circa 1900 tot 1940   FERDINAND VAN MELLE, Portret van een portret   GERKE J.J. VAN HIELE, Kleine geschiedenis van de cursus doperse theologie te Elspeet   Voorlopige bibliografie van professor dr. Piet Visser   Personalia auteurs

'Het is zeer terecht dat ter gelegenheid van zijn [=Piet Visser] afscheid een speciaal nummer van Doopsgezinde Bijdragen is verschenen, met interessante artikelen en een voorlopige bibliografie. Zeer de moeite waard!' In: Friesch Dagblad 07-10-2014; 'De 40e en ook de 39e bundel bevatten interessante teksten over doperse bijdragen aan religieuze tolerantie, gestoeld op de overtuiging dat geloof niet kan worden afgedwongen omdat het geweten vrij dient te zijn.' Klaas van der Zwaag in: Reformatorisch Dagblad 09-09-2014, p. 11.

Doopsgezinde Bijdragen, nieuwe reeks 40 (2014)

9789087044541
40,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Dit nummer van de Doopsgezinde Bijdragen is opgedragen aan Piet Visser, bij zijn afscheid als hoogleraar geschiedenis van het doperdom en aanverwante stromingen. Ook treedt hij af als hoofdredacteur van de Doopsgezinde Bijdragen, een functie die hij sinds 1987 heeft bekleed. De artikelen sluiten aan bij de vele terreinen waarop Piet Visser werkzaam is (geweest).