De Wijkse toren
Jaar van uitgifte 2008
Nur1 680
Nur2 648
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 190
Redactie P.C. van der Eerden e.a.
Extra geïllustreerd (deels in kleur)
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: PETER VAN DER EERDEN/RIA VAN DER EERDEN-VONK, Inleiding   P.C. VAN DER EERDEN, Een vorstelijke toren   G. BERENDS, De toren, verschijning en verrijzing   M.A. VAN DER EERDEN-VONK, 'Om periculen ende meerder costen t'ontgaen'. Vierhonderd jaar onderhoud en herstel van de Wijkse toren   E. DEN HARTOG, 'Van ons slag zijn er nog veel in de wereld gebleven'. Laatgotische kopjes op de toren van Wijk bij Duurstede   F.L. GAASBEEK/H. VELDMAN, Alles wat de Wijkse toren slaat. De geschiedenis van de luidklokken en het uurwerk in de Wijkse toren   Verantwoording van de afbeeldingen   Over de auteurs

De artikelen zijn geschreven door experts. Dat heeft voor- en nadelen. Het is duidelijk dat alle auteurs heel goed thuis zijn in de materie en daardoor niet oppervlakkig te werk zijn gegaan. Eenieder die geïnteresseerd is in architectuur en monumenten zal dit werk met plezier lezen. Wel vertonen enkele artikelen een overdaad aan details.' S.E. Wubbolts-de Boer in: Recensiebank Historisch Huis.nl; 'De karakteristieke korte gedrongen toren, bekend van het stadssilhouet, dateert uit het eerste kwart van de 16de eeuw en is nooit voltooid. Een oud geschilderd paneel met een voltooide toren dat in de kerk wordt bewaard is niet het oorspronkelijke model voor de bouw, maar is - zo bleek uit dendrologisch onderzoek - pas van ca 1540 en is dus een fantasiestuk van een onbekende schilder.' A.G. van der Steur in: Geschiedenis magazine 43 (2008) 8; 'De these dat de toren deel uitmaakt van een veelomvattend bouwprogramma van torens, gebaseerd op de Utrechtse Domtoren, wordt overtuigend ondergraven. Interessant is ook de bijdrage over de sculpturen, die vooral aan de buitenkant van de toren zijn aangebracht.' Fred Vogelzang in: GM2 9 (2009) 33; 'Het boek over de Wijkse toren is een gedegen studie. Allerlei aspecten van middeleeuwse architectuur komen uitgebreid aan bod.' Roel Sikkema in: Nederlands Dagblad 20-03-2009. Verder gesignaleerd in: Wijkse Courant 17-09-2008.

De Wijkse toren

9789087040550
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Geschiedenis van de toren van de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede (1486-2008).
 

 

De laatgotische toren van de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede domineert al eeuwenlang het silhouet van het kleine stadje aan de Rijn en Lek. Hoewel de toren een goede bekende is in de Nederlandse architectuurgeschiedenis, was de kolos nooit grondig onderzocht. Een restauratie maakte het mogelijk zo'n onderzoek eindelijk eens te verrichten. De talrijke nieuwe gegevens en inzichten die dit heeft opgeleverd, zijn allemaal verwerkt in De Wijkse toren, dat de eerste volledige beschrijving en analyse van het bouwwerk bevat. Aan de orde komen de historische en kunsthistorische context, de bouwgeschiedenis, de reparatie- en restauratiegeschiedenis, het beeldhouwwerk, de klokken en het uurwerk. Het boek is overvloedig geïllustreerd, ondermeer met vele tientallen recent vervaardigde foto's.