In Nederland's Patriciaat, beter bekend als het 'Blauwe boekje', worden genealogieën opgenomen van families die de afgelopen 150 jaar (of langer) een vooraanstaande rol hebben gespeeld in de Nederlandse samenleving en waarvan de leden nog steeds op de voorgrond treden in de werelden van wetenschap en cultuur, rechtspraak, openbaar bestuur of het bedrijfsleven. De serie, die is begonnen in 1910, was direct een succes en geldt als een belangrijk genealogisch naslagwerk.
Deel 95 is het eerste dat verschijnt onder auspiciën van de Stichting Het Blauwe Boekje, een samenwerkingsverband van Historisch Bureau De Clercq te Lisserbroek en Uitgeverij Verloren te Hilversum. Het bevat de genealogieën van dertien geslachten, waarvan vier voor het eerst zijn opgenomen. De overige families zijn al eerder behandeld, sommige zelfs al twee of drie keer, waarbij nu gegevens zijn geactualiseerd en aangevuld of verbeterd. Elke genealogie begint met een korte beschrijving van het familiewapen en de oorsprong, ouderdom en kenmerken van de familie.
Opgenomen zijn de families Cankrien, Greidanus (Van Wimersma Greidanus, Idema Greidanus, Greydanus), Heijse, Houben, Kersten, Laane, Van Lede, Noman (Van Haren Noman), Pigeaud, Rom (Scherpenhuijsen Rom), Scheidius, Smits (Smits van Oyen), Thijssen (Heerkens Thijssen). In een algemene inleiding beschrijft historicus dr. C.A.M. Gietman (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen) de geschiedenis van Nederland's Patriciaat, de criteria voor opneming door de jaren heen, en de betekenis van de uitgave, niet alleen voor de families maar ook als bron voor onderzoek door bijvoorbeeld historici en sociologen.
Voor meer informatie over dit 'blauwe boekje': zie www.blauweboekje.nl/delen/95.
Voor meer informatie over het Nederland's Patriciaat in het algemeen, zie: www.blauweboekje.nl.
'Voor de 95e jaargang van het Nederland’s Patriciaat werkten Historisch Bureau De Clercq en Uitgeverij Verloren samen. Tegelijk met de wijziging van redactie en uitgever zijn enkele veranderingen doorgevoerd: er is gekozen voor een fraai, modern lettertype en er zijn afbeeldingen in kleur opgenomen. Behalve een kort Voorwoord dat ingaat op de totstandkoming van dit deel, is er een inleiding door Conrad Gietman over de geschiedenis van de serie als geheel. Iedere genealogie wordt voorafgegaan door een korte inleidende tekst. Het boekje sluit af met enkele aanvullingen op vorige deeltjes, een index op de Opgenomen Geslachten in alle 95 jaargangen, en een naamindex op dit deel. Een leeslint complementeert deze uitgave, waarvan formaat en de kenmerkende blauwe kleur vertrouwd aanvoelen, en de nieuwe inhoud blij verrast.' Martijn Spruit via: cbg.nl, 14 februari 2018.