Dit Handboek voor de geschiedenis van Limburg beschrijft de historische gebeurtenissen sinds de Romeinse tijd in het Nederlandstalige gebied tussen Luik en Nijmegen, tussen de westgrens van het graafschap Loon (Diest) en de oostgrens met het Rijnland (Erkelenz). De stof van dit standaardwerk is verdeeld over zes hoofdstukken. In ieder hoofdstuk wordt aandacht besteed aan politieke, kerkelijke èn maatschappelijke aspecten. De Limburgse geschiedenis wordt waar mogelijk ook in verband gebracht met het internationale historische gebeuren. In de inleiding komen de meer algemene historische achtergronden (geschiedenis in ruimte en tijd, periodisering), het Limburgse landschap en zijn bewoning, het cultuurpatroon van 'de Limburger' en de Limburgse historiografie aan de orde. Het boek bevat diverse tabellen, een tijdtafel, een bibliografie en een register van personen, plaatsen en zaken. Deze wetenschappelijk verantwoorde, leesbare samenvatting van de rijke en interessante Limburgse geschiedenis is zowel bedoeld voor onderzoekers als voor een algemeen ontwikkeld publiek.
'Het Handboek voor de geschiedenis van Limburg plaatst de regionale gebeurtenissen van beide Limburgen in een brede internationale context. Ubachs heeft niet alleen ruime aandacht voor het fundamenteel politiek kader, maar is er ook in geslaagd een gedegen beeld op te hangen van het maatschappelijk leven met zijn klassieke economische, sociale, religieuze en culturele componenten. Weinig is aan de aandacht van Ubachs ontgaan. (...) Het Handboek van P.J.H. Ubachs verdient een zeer ruime verspreiding. Het is een boek om voortdurend naar terug te grijpen en het verdient een ereplaats in elke historische en heemkundige bibliotheek.' Luc Van de Sijpe in: Limburg - Het Oude Land van Loon 80 (2001)
'Meer dan als leesboek, scheert deze publicatie als encyclopedisch naslagwerk hoge toppen: tientallen tabellen en kaarten, een uitgebreid voetnotenapparaat, een bibliografie na elk hoofdstuk, een algemene thematische bibliografie, een overzicht van de Limburgse bestuurders van bisschop Servatius (4e/5e eeuw) tot de actuele gouverneur Houben-Bertrand, een uitgebreide tijdtafel en een register van personen, plaatsen en zaken van dertig bladzijden.' Gunter Bousset in: Leesidee (2001) 2, p. 169
'Ubachs heeft in zijn eentje een krachttoer geleverd. Zijn ambitie reikt duidelijk verder dan een weergave van de wetenschappelijke stand van zaken.' Kees Schutgens in: Trajecta 10 (2001) 4, p. 354-355
Verder gesignaleerd in: Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis (2001) 4, p. 1370-1371; Kwartaalblad Limburgensia 16 (2000) 4, p. 2; Trouw 18-11-2000; NBD Biblion 29-03-2001; Katholiek Nieuwsblad 02-02-2001; Brabant Cultureel (mrt. 2001) 3; Alledaagse dingen (2002) 1, p. 35; Recensiebank historischhuis.nl; Historisch Nieuwsblad 23-09-2001.