In het Dagblad van het Noorden is een interview met de auteur verschenen. Klik op Downloads voor het hele interview
Fascinerende fragmenten van een dagboek uit de Boerenoorlog vormden het beginpunt van de persoonlijke zoektocht van journalist en historicus Rob de Kam naar Martinus Cornelis van Wijngaarden (1855-1923). Het verre vergeten familielid bleek een overgrootvader met een bijzonder levensverhaal. Ooit was hij als wethouder, architect en gereformeerd voorman een gezien man in het stadje Oudewater, totdat hij op een dag in augustus 1896 plots van de aardbodem verdween met achterlating van vrouw en kinderen.
Hoe en waarom hij vertrok en uiteindelijk in Zuid-Afrika belandde, dat zijn vragen waar dit boek een antwoord op geeft met een relaas vol persoonlijk lief en leed. Een verhaal over kindersterfte, de schoolstrijd, schaamte en het gevecht van de Boeren in Zuid-Afrika tegen het decor van een 19e eeuw vol sociale veranderingen. Twee keer moest Martinus Cornelis van Wijngaarden zijn leven opnieuw opbouwen, twee keer lukte dat, maar wel tegen een prijs. Was hij een 'oneerlijk mensch', zoals een krant hem beschreef, een fraudeur? Of eerder een ambitieuze rechtlijnige gereformeerde doener?
Rob de Kam (Coevorden, 1955) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en begon zijn loopbaan als filmjournalist en kunstredacteur. Daarna vervulde hij verschillende leidinggevende functies bij het Nieuwsblad van het Noorden. Sinds 2022 werkt hij als freelance journalist en historicus.
'[...] Martinus Cornelis van Wijngaarden heeft geen schokkende invloed gehad op de loop van de geschiedenis, maar hij was een kleurrijk mens en aan de hand van zijn leven komt heel wat van de geschiedenis voorbij. Het boek van Rob deKam geeft zo niet lleen een beeld van een boeiend leven, maar ook een beeld van de tijd waarin Van Wijngaarden leefde en van wat dat betekende voor zijn persoonlijk leven. [...]' - op Bunt Blogt 6 mei 2025
'[...] Dit dagboek kwam pas een aantal jaren geleden in handen van Rob de Kam. Die startte een grondige zoektocht naar het hele verhaal. Menig historisch archief werd uitgekamd op zoek naar meer informatie. In het boek neemt Rob je mee in deze zoektocht. Het boek vertelt daarmee een stuk geschiedenis van Oudewater en bijvoorbeeld van extreme kindersterfte in Zuid-Holland en Utrecht. [...]' - in de IJsselbode febr. 2025
Interview met auteur: Dagblad v/h Noorden