Patriotse Illusies in Amsterdam en Harderwijk
Jaar van uitgifte 2002
Nur1 680
Nur2 685
Status leverbaar
Taal Nederlands
Auteur(s) W. Christiaens, M. Evers
Bindwijze ing
Bladzijdes 274
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Juist de combinatie van familienieuws en dagelijkse zaken met politieke berichten en commentaren [is] één van de grootste charmes van de bron. (...) Patriotse illusies [biedt] een met grote nauwkeurigheid geannoteerde verzameling van uiterst leesbare brieven, die een boeiend beeld geven hoe de turbulente jaren tachtig het gezin van Matthias van Geuns beroerden.' Henk Reitsma, in: Tijdschrift voor Geschiedenis 116 (2003)

Patriotse Illusies in Amsterdam en Harderwijk

W. Christiaens | 9789065506870
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

De patriottentijd in Amsterdam en Harderwijk, weerspiegeld in de brieven van Steven Jan en Jakob van Geuns, zonen van de Harderwijkse hoogleraar Matthias van Geuns, 1784-1788.
 

 

De strijd van de patriotten om hervorming van ons staatsbestel, die in 1787 uitliep op een poging tot revolutie, is een echt Nederlandse beweging, nauw verbonden met en gevoed door de hier heersende christelijke verlichting. Bezorgd over het vermeende verval van hun vaderland streefden de patriotten naar verbetering van de samenleving in al haar geledingen. Pas in de jaren tachtig vond een politisering plaats die patriotten en orangisten tot tegenstanders maakte en ertoe leidde dat talrijke patriotsgezinden die deze politisering niet steunden, zich stilhielden of zelfs het orangistische kamp kozen. De door drs. W. Christiaens en dr. M. Evers uitgegeven brieven van Steven Jan en Jakob van Geuns, zonen van de Harderwijkse hoogleraar Matthias van Geuns, weerspiegelen bovenstaande ontwikkelingen. Zij laten bovendien zien welke repercussies de patriottenbeweging had binnen een familie die sympathiseerde met de patriotse doelstellingen. Steven Jan, student in Harderwijk, schreef zijn broer over de Gelderse patriottenbeweging en de weerslag ervan op het academieleven. De brieven van Jakob aan zijn ouders bevatten vooral nieuws over de gebeurtenissen in Amsterdam, waar hij stagiair was op een handelskantoor.