'In dienste vant suyckerbacken'
Jaar van uitgifte 2003
Nur1 680
Nur2 694
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 310
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Zijn [Poelwijks] onderzoek is uniek te noemen. Slechts sporadisch komt het voor dat onderzoek wordt gedaan naar de nijverheid dat uitstijgt boven het niveau van de geschiedenis van één specifiek bedrijf. [...] Over de handel in de Republiek zijn bibliotheken volgeschreven, maar de nijverheid als branche is pijnlijk onderbelicht. Poelwijk geeft met zijn proefschrift over de suikernijverheid een voorzet voor verder onderzoek in deze richting. [...] Poelwijk distilleert [...] gemeenschappelijke kenmerken en schetst een kleurrijk beeld van de beroepsgroep. Poelwijk schrijft een lezenswaardig verslag, vol details over het verwerkingsproces van suiker, het economische én het sociale gedrag van de suikerondernemers en de conjunctuur van de branche.' Barbara Boender, in: Archievenblad 108 (2004), nr. 2; 'de wijze waarop Arjan Poelwijk zich van zijn taak heeft gekweten, verdient alle lof. Niet alleen het onderwerp is nieuw, maar ook de onderzoeksmethode die Poelwijk hanteerde. Hij combineerde een macro-economische aanpak van de bedrijfstakgeschiedenis met een persoonsgerichte aanpak, de zogenaamde prosopografische methode, van de ondernemersgeschiedenis. (...) 'In dienst vant suykerbacken' is daardoor een boek geworden dat bijzondere aandacht verdient.' Han Vrielink in: Holland 36 (2004) 2.

'In dienste vant suyckerbacken'

Arjan Poelwijk | 9065507671
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

De Amsterdamse suikernijverheid en haar ondernemers, 1580-1630.
 

 

Gedurende de eerste helft van de zeventiende eeuw groeide de Amsterdamse suikernijverheid, die zich aan het einde van de zestiende eeuw in de stad had gevestigd, uit tot het belangrijkste centrum voor de productie van geraffineerde suiker van West-Europa. Geschiedwetenschappelijke belangstelling voor deze omvangrijke industrietak is echter tot op heden vrijwel afwezig. Dit boek wil een begin maken met het opvullen van deze leemte door de Amsterdamse suikerindustrie gedurende haar bloeiperiode centraal te stellen. In het eerste deel worden oorsprong, organisatie en ontwikkeling van de Amsterdamse suikernijverheid beschreven. Daarna wordt in deel twee op basis van informatie over het economische en sociale gedrag van alle ondernemers die tussen circa 1580 en 1630 bij de suikerproductie in Amsterdam betrokken waren, een beeld geschetst van deze groep suikerbakkers.