Jaar van uitgifte 2020
Nur1 684
Nur2 693
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 280
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 172
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1
'[...] Lisa Demets heeft onderzocht hoe Brugge en Gent de verhalen naar hun hand zetten en in welke contaxt de negentien bewaarde handschriften tot stand zijn gekomen. Door en voor wie werden al die versies geschreven? Dit is de kernvraag in deze handelseditie van haar Gentse proefschrift. [...]' Marjoke de Roos in Geschiedenis Magazine 2021-2 p. 62
'[...] Het is een mooie en uiterst belangwekkende studie. De verschillende handschriften lopen van Liederik, die de omslag siert, tot de Bourgondische periode. [...] De auteur maakt duidelijk dat niet stadsbesturen leidend waren in de tot standkoming van de handschriften, maar individuen die behoorden tot een bepaalde gepriviligeerde groep in de stedelijke samenleving. Zowel in Brugge als Gent waren het mensen die anti-Habsburgs georiënteerd waren. De verschillende handschriften gaven echter ook uiting aan het stedelijk particularisme. Uitgave van zowel enkele Brugse als Gentse handschriften lijkt me dan ook wenselijk.' door Drs Aron de Vries (2021)

Onvoltooid verleden

Lisa Demets | 9789087048334
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

De handschriften van de 'Excellente Cronike van Vlaenderen' in de laatmiddeleeuwse Vlaamse steden (1440-1500).
 

 

Omstreeks 1485, tijdens de opstand tegen de Habsburgse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk (1482-1492), schreef Bruggeling Jacob van Malen in gevangenschap vlijtig aan een eigen versie van de Excellente Cronike van Vlaenderen. Deze kroniek verhaalt de geschiedenis van Vlaanderen vanaf het legendarische ontstaan met de eerste Vlaamse forestiers of woudmeesters tot aan de regering van de Bourgondische hertogen in de late vijftiende eeuw. De Excellente Cronike werd overgeleverd in negentien zeer uiteenlopende handschriften, een gevolg van de voortdurende herschrijving van deze kroniek in verschillende stedelijke milieus in de loop van de vijftiende eeuw. Zo zijn er handschriften bewaard gebleven met een uitgesproken 'Gentse' of 'Brugse' blik op het Vlaamse verleden. Onvoltooid verleden toont de nauwe relatie aan tussen de geschiedschrijving en de stedelijke politiek in laatmiddeleeuws Vlaanderen door de verschillende sociale, politieke en culturele netwerken tussen scribenten en eigenaars van deze Excellente Cronike handschriften te reconstrueren.