Zekerheden in waarnemingen
Jaar van uitgifte 2012
Nur1 686
Nur2 910
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 237
Redactie Jan Guichelaar e.a.
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Ter inleiding   ANNE J. KOX, De Nederlandse natuurkunde rond 1900   JAN GUICHELAAR, Obe Postma’s weg naar de natuurwetenschappen   JAN GUICHELAAR, Obe Postma en de statistische mechanica   DOUWE DRAAISMA, Gerard Heymans. De innerlijke wereld in maat en getal   JAN GUICHELAAR/GEORGE B. HUITEMA, Verbinden en verspreiden. De kracht van het Koninklijk Natuurkundig Genootschap te Groningen   MARTINUS VAN HOORN, Obe Postma als leraar aan de Rijks-hbs te Groningen   KLAAS NEVELS, Kansrekening en statistiek rond 1900   JAAP SMIT, Wat meet je als je meet? Obe Postma en Het Meten   HERMAN PAUL, Rickert in Nederland. Sporen van neokantiaanse geschiedfilosofie   Literatuur   Appendices: Appendix A: Natuurwetenschappelijke publicaties en lezingen   Appendix B: Natuurwetenschappelijke bibliotheek van Obe Postma   Appendix C: Stellingen bij de dissertatie van Obe Postma   Bibliografische gegevens van de auteurs   Register op persoonsnamen 

 

'Deze bundel is overduidelijk een "labour of love" van een groepje enthousiastelingen, en dat ze erin geslaagd zijn hun held met een boek te eren verdient lof en sympathie.' Bert Theunissen in: Tijdschrift voor Geschiedenis 126 (2013) 2, p. 283-284; ‘In de bundel opstellen is een mijns inziens bijzonder boeiende pennenvrucht van de hand van dr. Herman Paul, universitair docent geschiedfilosofie en historiografie aan de Universiteit Leiden, opgenomen. Het artikel gaat over ‘Rickert in Nederland’. Daarin gaat de auteur op zoek naar "sporen van neokantiaanse geschiedfilosofie" in ons land. Het betreft vooral een vergelijking tussen de posities van Noordmans en dr. Obe Postma.’ Dr. J.D.Th. Wassenaar in: Nieuwsbrief St. Dr. O. Noordmans(2012); ‘Van Postma (1868-1963), vooral bekend als Fries dichter en onderzoeker naar het Friese land en leven, is zijn natuur- en wiskundige werk tot nu toe onderbelicht gebleven en men trachtte dus in een leemte te voorzien. Maar het boek biedt meer. Je kunt je afvragen, of het gaat om Postma als natuurkundige, of dat inderdaad de natuurwetenschappelijke ontwikkelingen rond 1900 hoofdonderwerp zijn. Het antwoord op deze vraag verschilt per artikel, maar de opzet is toch aardig […]. Maar laten we eens kijken naar de negen artikelen waaruit het boek bestaat. Een waarschuwing vooraf: zij zijn geschreven door wiskundigen, natuurkundigen of fysici, wetenschapshistorici, en wat dat betreft is Herman Paul, universitair docent Geschiedfilosofie en Historiografie nog de meest "gewone" historicus van het illustere gezelschap. Het is aannemelijk dat zijn artikel “Rickert in Nederland. Sporen van neokantiaanse geschiedfilosofie’ (p191-211) historici het meest zal boeien.” Martha Catania-Peters op: www.historischhuis.nl/recensies, 09-07-2012; ‘Ik heb het boek met plezier gelezen, en kan het ieder aanbevelen als portret van een tijdperk, en ook van de toenmalige intellectuele omgeving en de toenmalige onderwijsomstandigheden in Nederland.’ Aernoud van Enter in: Nieuw Archief voor Wiskunde 5/13 (2012) 4, p. 289-290. Tevens gesignaleerd in: Nederlands Dagblad/Gulliver 06-07-2012, p. 6.

Zekerheden in waarnemingen

9789087041946
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Natuurwetenschappelijke ontwikkelingen in Nederland rond 1900.
 

 

Rond 1900 waren de natuurwetenschappen volop in beweging. Als gepromoveerd leraar aan de Rijks-hbs te Groningen leverde Obe Postma (1868-1963, fysicus, dichter in de Friese taal en onderzoeker van het Friese land en leven) een bijdrage aan de discussie over de statistische mechanica, en de kansrekening en statistiek. Met zijn werk als uitgangspunt bevat deze bundel artikelen over de ontwikkelingen in de natuur- en geesteswetenschappen, de psychologie, de jonge hbs en het Natuurkundig Genootschap in Groningen.