Kasteel Keukenhof: uit porseleinkamer en boekentoren
Jaar van uitgifte 2008
Nur1 680
Nur2 654
Reeks naam Jaarboek Kasteel Keukenhof
Status leverbaar
Taal Nederlands
Vertaald uit Frans
Bindwijze geb
Bladzijdes 136
Redactie Gerard Jaspers e.a.
Reeks nummer 2
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: HERMAN HOLLANDER, Ten geleide   GERARD JASPERS, Het geslacht Steengracht in de Keukenhofbibliotheek   De porseleinkamer van Keukenhof: I FLORENTINE HAVERKAMP, Het goudleerbehang van de porseleinkamer   II ANNECHIEN BERTHEUX, De porseleincollectie van kasteel Keukenhof   Literatuur   Een geschreven portret van Nicolaas ten Hove (1693-1738) in de bibliotheek van kasteel Keukenhof: I GERARD JASPERS, Inleiding en toelichting   Appendix   II CATHARINA PETRONELLA TEN HOVE, Een geschreven portret van de Haagse regent Nicolaas ten Hove (vertaald door Gerard Jaspers)   Register van de namen van de in het geschreven portret voorkomende personen   Literatuur   Over de auteurs

'De onderwerpen zijn behoorlijk specialistisch (zeker vergeleken met het eerste jaarboek), maar de zeer informatieve artikelen zijn toch toegankelijk voor een breder publiek dankzij alle uitleg en achtergrondinformatie. De artikelen in deze goed verzorgde en geïllustreerde uitgave schetsen tevens een aardig tijdsbeeld. Het tweede Jaarboek Kasteel Keukenhof is dan ook een aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de rijke geschiedenis van deze Lissese buitenplaats.' In: Nieuwsblad van de Vereniging Oud Lisse 7 (2008) 3.

Kasteel Keukenhof: uit porseleinkamer en boekentoren

9789087040437
15,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

Kasteel Keukenhof bezit een voor Nederland unieke collectie porselein uit de zestiende tot de achttiende eeuw. Het porselein is op gesteld rond een schouw, die ontworpen is door Daniel Marot. De wanden van dit in de Hollandse renaissancestijl ingerichte porseleinkabinet zijn bekleed met achttiende-eeuws goudleerbehang. Twee kunsthistorici besteden uitvoerig aandacht aan dit fraaie kabinet. Het tweede JAARBOEK KASTEEL KEUKENHOF bevat tevens bijdragen over enkele boekwerken uit de kasteelbibliotheek die in relatie staan tot jonkheer Johan Steengracht (1782-1846), de redder van Keukenhof. In de bibliotheek ligt ook een 'geschreven portret' van de Hollandse regent Nicolaas ten Hove, die het tot thesaurier-generaal bracht. Deze biografie-in-briefvorm, die zijn zuster na zijn vroege overlijden in 1737 schreef aan zijn zoontjes, geeft een pakkend beeld van de sociale en politieke omstandigheden in de vroege achttiende eeuw. De tekst van deze biografie wordt voorafgegaan door een uitvoerige inleiding.