Globes, oorkonden en botanica op kasteel Keukenhof
Jaar van uitgifte 2012
Nur1 693
Nur2 694
Reeks naam Jaarboek Kasteel Keukenhof
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 119
Redactie G.J. Jaspers e.a.
Extra geïllustreerd (kleur)
Reeks nummer 6
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: HERMAN HOLLANDER, Ten geleide   GERARD JASPERS, 'Onze' Sint-Nicolaasavond weer boven water   PETER VAN DER KROGT, Smith's Library Globes in kasteel Keukenhof   GERARD JASPERS, De verpachting van de jurisdictie in de heerlijkheid Lynden door de Paulusabdij aan hertog Reinald III van Gelre (1345)   PIET DE BAAR, Het Huisarchief van kasteel Keukenhof   GERARD JASPERS, Een bijzonder botanisch handboek in de Keukenhofbibliotheek. Giovanni Battista Ferrari, De florum cultura libri IV (1633)   CO MESMAN, Duivelse dingen rond het kasteel. De paddenstoelen op het landgoed Keukenhof   Over de auteurs

‘In dit bijzonder interessante zesde Jaarboek Kasteel Keukenhof worden schatten uit de bibliotheek, het huisarchief en de kasteeltuin belicht.’ In: Nieuwsblad Vereniging Oud Lisse 11 (2012) 4, p. 42-43.

Globes, oorkonden en botanica op kasteel Keukenhof

9789087043018
12,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

In dit zesde Jaarboek Kasteel Keukenhof worden schatten uit de bibliotheek, het huisarchief en de kasteeltuin belicht. Dr. Peter van der Krogt, expert op het gebied van historische globes, brengt het paar Library Globes dat in 1851 te Londen door Charles Smith & Son werd vervaardigd, voor het voetlicht. Dr. Gerard Jaspers behandelt een aantal aspecten van De florum cultura, het rijk met gravures verluchte botanische handboek uit 1633 van de Romeinse jezuïet Giovanni Battista Ferrari. Een botanisch karakter heeft eveneens de fraai geïllustreerde bijdrage van C. Mesman, die zich daarin over de bijna vijftig verschillende paddenstoelen buigt die hij rond het kasteel aantrof. Het oudste stuk in het huisarchief is een document uit 1345. Hierin wordt de jurisdictie van het Betuwse Lyenden door de Utrechtse Paulusabdij verpacht aan hertog Reinald van Gelre. Tot de ondertekenaren behoorde een verre voorouder van de laatste bezitter van kasteel Keukenhof, graaf Carel van Lynden.