Studies in Textiel 2
Jaar van uitgifte 2015
Nur1 680
Nur2 656
Reeks naam Studies in Textiel
Status leverbaar
Taal Nederlands
Uitgever Textielcommissie.nl en Stichting Textielgeschieden
Bindwijze ing
Bladzijdes 224
Delen 1
Redactie Marjan Blomjous e.a.
Extra geïllustreerd (deels kleur)
Reeks nummer 2
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1
Boeksoort w
Editie 2014/2

Inhoud: Van de redactie   Waterdicht: LIESBETH VAN RAVELS, Wasdoek. Een onderzoek naar de fabricage en het gebruik van wasdoek en enkele andere waterafstotende stoffen   CUNERA BUIJS, Een waterdicht verhaal. Kleding van darmen en vissenhuid uit het Noordpoolgebied   ILSE BOGAERTS, Gewapend tegen water?   INGE SPECHT, Hoog en droog. ‘Waterdicht’ schoeisel door de eeuwen heen   ANNE-KATHRIN MIAS-GRÜNBERG, Na regen komt zonneschijn: het bewaren van paraplu’s. Een vergelijkend onderzoek   JONI STEINMAN, De conservering van een geoliede parasol   De stof bij de naam noemen. Hedendaagse en historische stofbenamingen: SIMONE DE WAART, Textielwarenkennis: gisteren, vandaag en morgen. Over namen, speuren, selecteren en visualiseren   SJOUKJE COLENBRANDER, Stoffige namen   AUGUSTA UHLENBECK, Wonderlijke technieken. Namen en valstrikken van de achttiende-eeuwse voet- en trekwerken   NINKE BLOEMBERG, Blue jeans, 350 jaar spijkergoed?   GIENEKE ARNOLLI, Het stalenboek van Halbertsma, een verzameling ‘Indiennes Hindelopiennes’   RENÉ BEKIUS, Verre gewoonten en huiselijke welstand van Armeense kooplieden te Amsterdam in de achttiende eeuw   Textiele zaken: EBELTJE HARSKAMP-JONXIS, Museumschatten van textiel, aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt   Summaries   Over de auteurs

Studies in Textiel 2

9789082128819
20,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

De stof bij de naam noemen / Waterdicht.

Studies in Textiel, een gezamenlijke uitgave van de Textielcommissie.nl en de Stichting Textielgeschiedenis, richt zich op een brede groep lezers die in textiel is geïnteresseerd. Textielthema's worden vanuit diverse invalshoeken belicht, zoals conservering en restauratie, (kunst)geschiedenis, techniek, industrie en vormgeving. In dit nummer aandacht voor verschillende methoden om textiel waterdicht te maken en voor (historische) stofbenamingen.

Hoe kun je mens of object tegen water beschermen en welke rol speelt textiel daarbij? Experts bespreken vanuit verschillende invalshoeken het thema 'waterdicht textiel' en de technieken die voor het waterdicht maken zijn bedacht en toegepast. Er is gewerkt met oliën en vernissen, maar ook werden huiden of speciale constructies gebruikt. Textielrestauratoren gaan nader in op specifieke conserveringsproblemen.  In de textielwereld heerst veel verwarring over stofnamen. Oude stofbenamingen geven niet altijd een goed beeld van de stof zelf. Hoe ziet kalamink, luster, saai of baai er uit? Welke damast wordt 'spiegeldamast' genoemd? Hebben historische benamingen dezelfde betekenis behouden? Historische woordenboeken kunnen een hulpmiddel zijn maar ook een valkuil. Welke bronnen zijn bruikbaar? Is blue jeans inderdaad al 350 jaar oud? Diverse deskundigen geven een eerste aanzet om te komen tot helderheid in de stofbenamingen.