In de late Middeleeuwen was de bierproductie een van de belangrijkste bedrijfstakken in de opkomende steden. De brouwers uit Amersfoort exporteerden hun befaamde hoppenbier naar alle naburige gewesten. Deze studie positioneert de biernijverheid van Amersfoort ten opzichte van concurrerende steden. Gunstige natuurlijke omgevingsfactoren, maar ook ondernemerschap en marktontwikkelingen droegen bij aan de opkomst, de bloei en de neergang van het brouwbedrijf aan de Eem. De bierproductie verschafte veel werkgelegenheid en de bieraccijns was de fiscale melkkoe van de overheid. Brouwers behoorden tot de gegoede burgerij en velen zaten in het stadsbestuur. Niet voor niets liep het brouwersgilde bij luisterrijke processies samen met de stadsbestuurders en de priesters van de grote kerk in de kern van de stoet. Voor de deelnemers en de toeschouwers was de boodschap helder: Amersfoort was een echte bierstad.
De bijlagen behorend bij dit boek kunt u vinden onder het tabblad 'Downloads'.
Dit boek is, samen met één ander boek, genomineerd voor de Joop Witteveenprijs 2019.
'Nederlands bier is een onderwerp waarover wij Belgen zich wel eens smalend uitlaten, al herinner ik mij menig Nederlands terrasje waar ik met volle teugen genoten heb van Nederlandse biertjes. Evenzeer genoot ik van de lectuur van dit boek, dat in feite niets dan lof en verwondering oogst over de Nederlandse bierbrouwers uit lang vervlogen tijden. Met zijn boek Brouwen aan de Eem. Amersfoort, een Stichtse bierstad in de late Middeleeuwen levert Leen Alberts een erg degelijk onderzoek af over de brouwnijverheid in de stad Amersfoort tijdens de middeleeuwen. De auteur, die in 2015 aan de Universiteit Leiden promoveerde op het proefschrift dat aan de basis lag van deze publicatie, toont aan dat hij van vele markten thuis is en benadert het probleem van de middeleeuwse brouwnijverheid vanuit vele perspectieven.' Boris Horemans in: Tijdschrift voor Geschiedenis 131 (2018) 2, p. 355-357
'Brouwen aan de Eem zal ongetwijfeld een Nederlandse bierbijbel worden, en terecht: je kunt er van alles en nog wat vinden over bier. En niet alleen over het Amersfoortse bier en de productie daarvan in de Late Middeleeuwen. Wie ook maar iets wil weten over soorten bier, bierproductie en -distributie in die periode , kan hier zijn hart ophalen. Sterker, men zal in de toekomst deze bierencyclopedie niet kunnen negeren. Maar van al dat lezen over bier krijg je wel dorst.' Ludo Jongen in: Madoc 31 (2017) 4, p. 247-249
'Alberts boek dwingt veel respect af. De auteur benadert elk denkbaar aspect van de brouwnijverheid op deugdelijke wijze, presenteert reeksen nieuwe gegevens in duidelijke tabellen en heeft er zichtbaar veel moeite voor gedaan het geheel met treffende afbeeldingen te illustreren. Wie veel werk verzet, maakt ook weleens een foutje [...]. Soms had de lezer een pittigere betogende stijl gewenst, zoals Alberts die bij het pleidooi voor de herdefiniëring van het begrip gilde wel hanteert (387-395). Dit alles laat onverlet dat het boek een goed onderbouwd naslagwerk is geworden dat een grotere wetenschappelijke actieradius verdient dan Amersfoort alleen. Amersfoort is dan misschien in veel aspecten een echte middenmoter, Brouwers aan de Eem laat de stad boven zichzelf uitstijgen.' Roos van Oosten in: BMGN 132 (2017), review 83
'Naast een Engelse samenvatting en een zeer uitgebreid overzicht van literatuur en bronnen bevat Brouwen aan de Eem een flink aantal zwart-wit afbeeldingen waarmee de tekst wordt verluchtigd. Het proefschrift biedt een heel uitgebreid overzicht van allerlei invalshoeken rondom brouwen. Enige voorliefde voor details is wel een vereiste. Dat gezegd zijnde is Brouwen aan de Eem een aanrader voor zowel liefhebbers van het brouwen als van middeleeuws Nederland. Het "nipt" lekker en is onderhoudend.' S.E. Wubbolts-de Boer via: historischhuis.nl, 2017
'Ondanks de gedetailleerdheid en omvang blijft de tekst leesbaar. [...] Alberts raadt zelf in het voorwoord aan het boek niet als één verhaal te lezen maar bij stukjes en beetjes. [...] Zeker is dat hiermee het standaardwerk over de Amersfoortse brouwnijverheid in de middeleeuwen is verschenen. De inhoud overstijgt op vele vlakken het lokale belang.' Bart Ibelings in: Oud-Utrecht 90 (2017) 5, p. 166-167
'Het resultaat mag er zijn. Zijn proefschrift vulde hij aan met mooie illustraties en voorzag hij van een heldere indeling. Kortom, het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de bierindustrie en die van Amersfoort in het bijzonder.' Bea de Buisonjé in: Schuim Magazine (2017) 5, p. 62-65
'Leen Alberts publiceerde een schat aan informatie in een indrukwekkend boek over de opkomst en ondergang van Amersfoort als bierstad in de periode 1300-1600. [...] Het zeer lezenswaardige boek is een veel uitgebreidere versie van zijn academisch proefschrift. [...] Prachtig om te lezen hoe Leen het verleden heeft kunnen reconstrueren en daarbij tal van tot nu toe onbekende details beschrijft.' Theo Flissebaalje in: PINT Magazine (juni 2017) p. 44-45
'Het belang van een uitgebreide systematische studie naar de Amersfoortse brouwnijverheid werd dan ook zeker gevoeld, maar een studie bleef lang uit. Nu lagen de gegevens over deze nijverheid niet voor het oprapen. [...] Amerfoort mag zich dan ook bijzonder gelukkig prijzen dat iemand deze uitdaging is aangegaan.' Aron de Vries in: Flehite (2016) p.171.