Broek en Waterland
Jaar van uitgifte 2019
Nur1 693
Nur2 696
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze geb
Bladzijdes 224
Redactie Loek Zoon
Extra geïllustreerd (kleur)
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Afkortingen  ROLAND BISSCHEROUX, Voorwoord   LOEK ZOON, Inleiding   JOOST COX, Broek in Waterland in bestuurlijk en regionaal perspectief tot 1600   FENNA BROUWER, Samen tegen de baljuw. Bestuurlijke samenwerking in de Waterlandse Unie in de 17e en 18e eeuw   CORRIE BOSCHMA-AARNOUDSE, De economisch-historische footprint van Waterland (1400-1800)   DIEDERIK ATEN, Rond de droogmaking van de drie Waterlandse meren. Waterstaat, infrastructuur en representatie in Waterland (1623-1650)   JAAP HAAG, Weerbare mannen van Broek in Waterland. Krijgsgeweld en oorlogsdreiging in ‘1572’ en ‘1672’  Noten   Bronnen en literatuur   Over de auteurs

'Het Waterlands Archief en de auteurs van dit boek verdienen een groot compliment. Broek in Waterland is een fraaie bundel die in de regio vast veel aftrek zal vinden. [...]. De thematische aanpak maakt het boek ook interessant voor een breder publiek.' Arjan Nobel in: Tijdschrift voor Waterstaatsgeschiedenis 29 (2020) 1, p. 26-27; 'De manieren waarop Broek in Waterland en de omliggende dorpen en steden samenwerkten en/of (tegelijkertijd) ruzieden op politiek, economisch, waterstaatkundig en militair gebied zijn boeiend en overtuigend beschreven.' Maurits W. Ertsen via: Holland, 18 maart 2020; '[...] een onmisbaar boek voor iedereen die in de historie van Waterland geïnteresseerd is.' Via: Waterlandfan; 'Groen is de overheersende kleur in de vormgeving. Het weerspiegelt de uitstraling van dit agrarische veenweidegebied. Dat de geschiedenis van dit waterrijke gebied veelkleuriger is, maakt Broek en Waterland duidelijk: het kende aan het einde van de middeleeuwen immers een bloeitijd als handelsgebied en rivaliseerde zelfs met de machtige buur Amsterdam.' Leon Mijderwijk via: Historiën.nl 22 december 2019.

Broek en Waterland

9789087048099
26,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Regionale samenwerking en conflicten, 1282-1811.
 

 

Dit boek vertelt de boeiende geschiedenis van Broek in Waterland en de regio Waterland. Het verhaal begint in 1282, als graaf Floris V de heerlijkheid Waterland in handen krijgt van Jan Persijn, en eindigt in 1811 met het bezoek van keizer Napoleon aan het pittoreske Broek. In een aantal case studies wordt gekeken naar de manieren waarop Broek en de omliggende Waterlandse dorpen en steden samenwerkten op politiek, economisch, waterstaatkundig en militair gebied. Het ging hierbij vooral om ad hoc bondgenootschappen, al was de Unie van Waterland een structureel samenwerkingsverband van de zes Waterlandse hoofddorpen. Aanleiding om de krachten te bundelen, kon zijn: de baljuw die meer macht naar zich toe wilde trekken, de rivaliteit met de economische grootmacht Amsterdam, de droogmaking van het Buiksloter-, Broeker- en Belmermeer, of de oorlogsdreiging tijdens de beginjaren van de Opstand en in het Rampjaar 1672.