Spices and Comfits
Derde taal Frans
Jaar van uitgifte 2007
Nur1 684
Nur2 440
Status uitverkocht
Taal Engels
Tweede taal Duits
Uitgever Prospect Books
Bindwijze geb
Bladzijdes 439
Plaats van uitgave Totnes
Druk 1

Contents: PATRICIA LYSAGHT, Foreword   Medieval Food Habits: Food in the Middle Ages   Kochkultur und Speisegewohnheiten der spätmittelalterlichen Oberschichten   Medieval Food Culture   Inter-regional Influences in Medieval Cookery   Arab Influences on Medieval European Cuisine   The Netherlands and their Neighbours: Dining in the Time of Floris V, Count of Holland (1256-1296)   Ernährung im spätmittelalterlichen Hanseraum   Ernährung und Kochkunst im Hanseraum   The Low Countries in the Fifteenth and Sixteenth Centuries   Nahrung auf dem Lobither Zollhaus auf Grund der Zollrechnungen aus den Jahren 1426-27, 1427-28 und 1428-29   The Role of Preserved Food in a Number of Medieval Households in The Netherlands   Consumption of Dairy Products in The Netherlands in the Fifteenth and Sixteenth Centuries   Un livre de cuisine néerlandais du XVIe siècle   A Sixteenth-Century Cookery Book   Ceramics in Dutch Cookery Books, 1400-1800   Fasting and Feasting: Obligatory Fasts and Voluntary Asceticism in the Middle Ages   Fasting and Abstinence in Christianity   Fish Recipes in Late Medieval and Early Modern Cookbooks   Feasting in Earlier Times   A Wedding Party at the Court of Holland in 1369   Festive Meals in the Late Middle Ages: An Essay on Food and Dining as Means of Communication   Food and Health: The Use of Cannabis in Two Cookery Books of the Fifteenth Century   Cookbooks: Medicinal or Culinary?   Medieval Recipes for Invalid Food   Die giftigen Schwestern der Kartoffelpflanze und ihre Verwendung im Mittelalter   Green Salads: An Innovation in the Diet of the Renaissance Period   Sugar, Spice of the Crusaders   Medieval Opinions about Food and Drink in Connection with Bathing   Johanna Maria van Winter: Bibliography of Writings on Food   Index of Foods and Ingredients   Index of Persons   Index of Places

'Wanneer het bronnenmateriaal niet meer informatie biedt, wordt niet getracht met gissingen de lacunes op te vullen. Soms zou je dat als lezer wel eens wensen, aan de andere kant worden zo de beperkingen van wetenschappelijk onderzoek wel heel duidelijk. Het hele boek toont deze zorgvuldigheid in de omgang met het bronnenmateriaal, en toont ook hoe vruchtbaar een nauwgezette vergelijking van verschillende teksten kan zijn, zoals in het onderzoek naar de diverse gelei- en galentijnrecepten.' Susien Lenselink-van Dijk op Historischhuis.nl, januari 2008. 'In de bundel Spices and comfits zijn 28 publicaties van [Van Winters] hand over eten en drinken in de Middeleeuwen opnieuw uitgegeven. Een aanrader voor wie meer wil weten van middeleeuwse eetgewoonten!' In: Geschiedenis magazine 43 (2008) 2, p. 60; 'Ce livre, malgré quelques incohérences formelles et malgré quelques articles d'un intéret plus limité, représente donc une publication fort utile et une lecture souvent très agréable.' Alban Gautier in: The Medieval Review juni (2008); 'Het is een uitgave waar professor Van Winter (...) trots op kan zijn. En wij allemaal, dat zo'n bundel juist in Nederland kon worden samengesteld en geschreven. (...) Op die manier is de wereld van het middeleeuwse eten, dat tot de dag van vandaag van invloed is, verder ontsloten voor iedereen die genoeg heeft van bakerpraatjes en verzinsels die vooral op het terrein van de 'keuken' hoogtij vieren.' Johannes van Dam in: Elsevier 19-01-2008; 'Alles in allem liegt mit den stets solide recherchierten, grundgelehrten Aufsätzen zur Geschichte von Essen und Trinken in den Niederlanden, in Europa und im Nahen Osten ein Sammelband vor, auf dem die internationale Forschung zur Ernährungsgeschichte wird aufbauen können.' Trude Ehlert in: Zeitschrift für Historische Forschung 35 (2008); 'Het boek staat bol van dit soort prachtige verhalen met onverwachte wendingen, die vaak een onvermoed inzicht geven in onze eigen eetcultuur. Maar het boek is voor de specialist ook bijzonder welkom omdat vele van de artikelen gepubliceerd waren in buitenlandse congres proceedings en bundels die nauwelijks in de Nederlandse bibliotheken beschikbaar zijn. Marietje van Winter heeft de mediëvistische wereld een memorabel cadeau gegeven dat getuigt van goede smaak.' Petra van Dam in: Millennium 22 (2008) 1. In de uitzending 'Saus' van De Wilde Keuken, uitgezonden op 09-05-2014 werd mevrouw Van Winter geïnterviewd. U kunt het programma terugkijken op: http://www.npo.nl/de-wilde-keuken-van-wouter-klootwijk/09-05-2014/NPS_1238815.

Spices and Comfits

Johanna Maria van Winter | 9781903018453
49,
Niet op voorraad in de webshop
Niet op voorraad
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Collected Papers on Medieval Food.
 

 

Throughout a long teaching career in academic life in Holland, Johanna Maria van Winter has specialized in the study of food and drink in the Middle Ages. Many of her articles and papers have been gathered together here within a single volume. Invariably, the work is founded on a close study of written sources, either the medieval records of towns and feudal lords of The Netherlands, early printed cookery books, or the best international scholarship. Some of the topics discussed are: fasting and asceticism in the Middle Ages; fish recipes in late medieval and early modern cookery books; the use of cannabis in two cookery books of the fifteenth century; green salads in the Renaissance; invalid food in the fifteenth century; regional cookery of the Low Countries; festive meals; dining as a means of communication; and the role of preserved food in Dutch medieval households.