De geschiedenis van de verdwenen buitenplaats Elsenburg in Maarssen is tevens de geschiedenis van het ontstaan van het buitenleven aan de Vecht. De rijke koopman Joan Huydecoper (1599-1661), burgemeester van Amsterdam, speelde daarbij een belangrijke rol. Hij bouwde zijn boerenhofstede de Gouden Hoeff in 1628 uit tot het buitenhuis Goudestein. In de jaren erna realiseerde hij, als projectontwikkelaar avant la lettre, nog zo'n veertig buitenplaatsen. Daarmee veranderde de heerlijkheid Maarsseveen van een boerendorp in een lustoord van buitenplaatsen. Elsenburg, ontworpen door de bekende classicistische architect Philips Vingboons, was de eerste in de reeks. Op de buitenplaatsen vonden in de loop van de tijd grote veranderingen plaats wat betreft het type huis, de leefstijl van de bewoners en de omvang en inrichting van tuinen en omliggende gronden. Deze ontwikkelingen zien we terug in het verhaal over de buitenplaats Elsenburg.
'Deze korte opsomming van het wel en wee van het bouwwerk, Elsenburg geheten, doet geen recht aan dit boek dat veel meer is dan een bouwtechnische beschrijving van een interessante buitenplaats. Zoals de ondertitel van het boek aangeeft, Het ontstaan van het buitenleven aan de Vecht, gaat het hier om een cultuurhistorische verkenning van de opkomst en ondergang van generaties welgestelden waarin verschillende manieren van leven door de eeuwen heen worden belicht.' Jos Odekerken in: Historische Kring Breukelen (mei 2020).
'Met name dit bouwkundige onderdeel van het boek omvat boeiende en lezenswaardige informatie. Verder bevat het boek onderwerpen, zoals projectontwikkeling in de Vechtstreek, de sociale demografie van Maarssen, hofdichten en wat dies meer. Waardevol zijn de bijdrages over de voor de Vechtstreek belangrijke Amsterdamse projectontwikkelaar Joan Huydecoper en zijn nakomelingen.' René Dessing in: Nieuwsbrief sKBL 7 (2020) 2
'Als niet geoefend lezer van dergelijke studies ben ik aangenaam verrast door de zorg en liefde die uit dit boek spreken voor dit stukje vaderlandse geschiedenis. Niet alleen de opzet van het boek doet aangenaam aan (want helpt de lezer het onderwerp in een breder perspectief te plaatsen), ook de keuze van beeldmateriaal ondersteunt de lezer bij het zich verplaatsen in de keuzes die de bewoners van de buitenplaatsen maakten. De titel [...] lijkt aanvankelijk wat hoog gegrepen voor de omvang van het geboden boek (228 pagina’s). In werkelijkheid doet het boek door de compacte (maar toch goed leesbare) zinnen en het uitvoerige beeldmateriaal zijn titel eer aan. Beide aspecten worden op afgewogen wijze, ter zake kundig én op plezierige wijze behandeld.' Hanneke Arts-Honselaar voor: De Leesclub van Alles, 10 juni 2020.
'Deze korte opsomming van het wel en wee van het bouwwerk, Elsenburg geheten, doet geen recht aan dit boek dat veel meer is dan een bouwtechnische beschrijving van een interessante buitenplaats. Zoals de ondertitel van het boek aangeeft, Het ontstaan van het buitenleven aan de Vecht, gaat het hier om een cultuurhistorische verkenning van de opkomst en ondergang van generaties welgestelden waarin verschillende manieren van leven door de eeuwen heen worden belicht. [...] Het boek bevat een mer à boire aan interessante weetjes die het geheel inkleuren.' Jos Odekerken in de digitale Nieuwsbrief van Historische Kring Breukelen, 2 mei 2020.
'Het boek gaat verder dan de subtitel aangeeft: het weerspiegelt niet alleen het ontstaan, maar ook de ontwikkeloing en het verdwijnen van het buitenleven aan de Vecht. [...] Een lezenswaardig boek voor wie meer wil weten over het waarim en hoe van de buitenplaatsen aan de Vecht. Maar ook voor geïntereseerden in de lites van Amsterdam en later die van Utrecht'. Claudette Baar in Tussen Vecht en Eem 38(2020)4.
'This book could have benefitted greatly from more rigorous editing [...]. Nevertheless, the authors have unearthed a most interesting local history and presented wonderful archival gems. Their passion for the history of Maarsseveen and the Vecht oozes from the pages of this book.' Alette Fleischer in Early Modern Low Countries, december 2020.