Verhalen van de drakendochter
Jaar van uitgifte 2019
Nur1 681
Nur2 613
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 304
Extra geïllustreerd
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Al met al schetst Gerritsens biografie een bijzonder beeld van de vrouw die ervoor gezorgd heeft dat de keltistiek in Nederland haar sterke positie heeft behouden na de woelige jaren van de Tweede Wereldoorlog. Het is daarmee een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving van Keltisch en de geesteswetenschappen in Nederland en van de rol die vrouwen hierin hebben gespeeld.' Nike Stam in: Kelten 82 (2020). 'Zeer leesbare biografie van een belangrijke vrouw.' H. Marzak via: NBD Biblion, 11 december 2019; 'Willem Gerritsen heeft een zeer leesbaar werk afgeleverd. Via deze biografie leert de lezer niet alleen de persoon Maartje Draak kennen, maar wordt ook kennis van het wetenschapsgebied Keltologie gedeeld en bovendien een beeld van het academisch klimaat in Nederland in de afgelopen honderd jaar geschetst.' Paul Hendriks via: Historisch Huis, 19 november 2019; 'In Verhalen van de drakendochter beschrijft auteur Willem Gerritsen nauwgezet de loop van Draaks academische carrière en haar omvangrijke wetenschappelijke productie. [...] Gerritsen besteedt in zijn boek ook de nodige aandacht aan niet-wetenschappelijke aspecten van het leven van Maartje Draak. Zo was de hoogleraar in haar vrije tijd verwoed verzamelaar van Aziatische kunst, met name keramiek.' Diedrik van der Wal via: Meertens Instituut, november 2019; '[...] Gerritsen [...] laat ons gewoon de rijkdom van het vakgebied en de bijzonderheid van een grote voorgangster zien.' Marjoleine de Vos in: NRC, 1 november 2019, p. C11; 'Gerritsens boek is een rijke bijdrage aan het weinig beoefende genre van de filologenbiografie. Het bevat en passant een aanzet voor de biografie van een intrigerende persoon én ogenschijnlijk de sleutelfiguur in Draaks leven en carrière: haar promotor Van Hamel.' Jan Paul Hinrichs in: De Parelduiker 4 (2019) 24, p. 71-72; Op 30 maart 2019 hield de heer W.P. Gerritsen een voordracht over Maartje Draak, een van de belangrijkste erflaters van de KVVAK. De voordracht is in verkorte versie te lezen in de Uitgave van de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (juli 2009) 49.2, p. 3-18; 'Wie een smeuïge biografie verwacht met vele privé ditjes-en-datjes kan beter iets in het genre Gijp uit de kast pakken. Willem Gerritsen heeft een wetenschappelijk boek over een wetenschapper geschreven. Hij concentreert zich in Verhalen van een drakendochter op de werkzaamheden van Maartje Draak. In het slothoofdstuk "De aard van de draak" staat hij expliciet stil bij haar persoonlijk leven en persoonlijkheid. [...] De betrokkenheid van de auteur met zijn vroegere onderwijzer en promotor beschrijft hij veelal in zakelijke termen. Er zijn tipjes van de sluier dat genegenheid een van de drijfveren was om deze doorwrochte biografie te schrijven over de vrouw die de keltologie in Nederland levend hield.' Leon Mijderwijk via: Historiën.nl, 21 juli 2019.

Verhalen van de drakendochter

Willem Gerritsen | 9789087047696
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Leven en werk van Maartje Draak (1907-1995).
 

 

Als een van de eerste onderzoekers in Nederland richtte Maartje Draak (1907-1995) zich op de relatie tussen de mondelinge overlevering van volksverhalen (zoals sprookjes) en de opkomst van schriftelijk vastgelegde middeleeuwse literatuursoorten (zoals Arturromans). Haar omvangrijk wetenschappelijk oeuvre heeft betrekking op de Middelnederlandse letterkunde en de Keltologie, met name de Ierse literatuur van de vroege Middeleeuwen. Ze was lector en later hoogleraar in Amsterdam en Utrecht en werd in 1955 als eerste vrouw gekozen tot lid van de Afdeling Letterkunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In deze biografie wordt het werk van Maartje Draak belicht tegen de achtergrond van de toenmalige universitaire studies in taal- en letterkunde. Hiernaast wordt aandacht besteed aan haar activiteiten als verzamelaar van Aziatische kunst, haar literaire voorkeuren, haar liefde voor boeken en vogels en haar columns in Raad en daad. Een portret van een kleurrijke, niet-alledaagse persoonlijkheid.

Het boek bevat een bibliografie van de publicaties van Maartje Draak, samengesteld door Marc Schneiders+ en Kees Veelenturf.