Brieven aan H. Marsman, Roel Houwink en Arthur Lehning, 1922-1939
Jaar van uitgifte 2016
Nur1 621
Nur2 694
Reeks naam Achter het Boek
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze paperback
Bladzijdes 215
Redactie Sjoerd van Faassen (ed.)
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 44
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'De dikwijls lange epistolaire betogen van De Vries vormen voor de huidige lezer allesbehalve gemakkelijke lectuur, onder meer vanwege het idiolectische taalgebruik, de eigenzinnigheid van zijn poëticale principes en de enorme concentratie aan citaten en verwijzingen naar teksten, personen, personages, titels en gebeurtenissen. Men kan uitgeverij Verloren dan ook erkentelijk zijn voor de publicatie van deze correspondenties, die voor een select publiek toegankelijk zijn gemaakt door een extensieve bezorging met een informatieve literair-historische inleiding en een grondige biografische en bibliografische annotatie, van De Vries’ biograaf Jan van der Vegt voor de briefwisselingen met Van Wessem en Slauerhoff en van Sjoerd van Faassen voor de brieven aan Marsman, Houwink en Lehning.' Hans Anten in: Spiegel der Letteren 59 (2017) 4, p. 572-575; 'Niet veel Nederlanders zullen Arthur Lehning, Roel Houwink en Hendrik de Vries nog kennen; Hendrik Marsman was wellicht de bekendste van de vier auteurs van wie brieven in deze bundel zijn opgenomen. Het zijn dan ook dichters van bijna honderd jaar geleden. Indertijd waren ze bekend en voerden ze uitgebreid strijd in tijdschriften als Het GetijDe Gemeenschap en de Vrije Bladen. Deze bundel bevat een inleiding en brieven van met name Hendrik de Vries (1896-1989) aan de andere drie genoemde auteurs. Het schrijverschap en de gedichten zijn het meest onderwerp van discussie. De bundel geeft inzicht in de discussie uit die tijd, maar is slechts voor een beperkt publiek interessant. Wel zijn de brieven voorzien van een inleiding en verklarende aantekeningen.' Dr. E.A. van Kemenade via: NBD Biblion, juni 2017.

Brieven aan H. Marsman, Roel Houwink en Arthur Lehning, 1922-1939

Hendrik de Vries | 9789087046156
22,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

 

De correspondentie tussen Hendrik de Vries (1896-1989) enerzijds en H. Marsman (1899-1940), Roel Houwink (1899-1987) en Arthur Müller-Lehning (1899-2000) anderzijds verschaft inzicht in de curieuze poëticale opvattingen van De Vries en documenteert, naast veel meer, de fascinerende totstandkoming, met hulp van Marsman, van zijn verzamelbundel Nergal (1937). Aan het begin van de grotendeels eenzijdig bewaard gebleven correspondentie levert De Vries gedetailleerd commentaar op Marsmans poëzie en analyseert hij de novellen en kritische oordelen van Houwink. In de brieven schemeren bovendien de perikelen rond de breuk binnen het tijdschrift Het Getij door, waardoor deze een belangrijke bron zijn voor de geschiedschrijving van dit blad. De Vries vond het van belang 'dat kunstenaars elkaar als zoodanig en niet te veel als mensch leeren kennen'. Over en weer werd de correspondentie dan ook vooral benut als vehikel om ideeën te spuien en werk te verspreiden.

Zie ook: Hendrik de Vries & Constant van Wessem, Brieven 1919-1952 en Hendrik de Vries & J. Slauerhoff, Brieven 1923-1932.