Het beeld in de spiegel
Jaar van uitgifte 2000
Nur1 680
Nur2 694
Reeks naam Publikaties FHKW Rotterdam
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 304
Redactie E.O.G. Haitsma Mulier e.a.
Reeks nummer 33
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: L.H. MAAS en J. VOGEL, Piet Blaas, docent en historiograaf   M.C. BRANDS, Piet Blaas, een noeste hovenier in de achtertuin der historiografie   H.J.G. BEUNDERS, Oorlogsfotografie. De duistere betekenis van beelden   M.R. DOORTMONT, H.P.N. Muller als etnograaf en vroege Nederlandse Afrikanist   M.C.R. GREVER, Onverdraaglijk verleden. Gender en geweld in de negentiende-eeuwse geschiedschrijving   E.O.G. HAITSMA MULIER, Spinoza en Tacitus: de filosoof en de geschiedschrijver   J. VAN HERWAARDEN, Erasmus in discussie (1688-1690): protagonist van kerkelijke eenheid of prodroom van jansenisme?   B.C.M. KESTER, Van wimpel tot oranjestrik. Nederlandse militairen in de Koreaoorlog: een verkenning van de beeldvorming in pers, bioscoopjournaal en speelfilm   L.H. MAAS, Een handelsreiziger in helden. Jan ten Brink en de Franse Revolutie   M.L. ROHOLL, De fototentoonstelling Wij Mensen – The Family of Man in het Stedelijk Museum in Amsterdam: een Amerikaans familiealbum als wapen in de koude oorlog   W.H. ROOBOL, Europa als eenheid van tijd en ruimte in de geschiedschrijving van de zeventiende eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog   E.H. RUNIA, Het ‘Historial de la Grande Guerre’. Iconografie van een museum.   N.C.F. VAN SAS, De verbeelding en de macht: IJsbrand van Hamelsveld in het studiehuis der restauratie   R. DE SCHRYVER, Over Karl Theodor Wenzelburger (1839-1918) of de vergeten auteur van een vergeten Geschichte der Niederlande (1879-1886)   P.G.G.M. SCHULTEN, Humor en historiografie. Het gebruik van komische anekdotes in de Vitae van Suetonius   J. TOLLEBEEK, De historische wereld van Arthur Mergelynck. Over het ‘familiale verleden’ van de negentiende-eeuwse adel   H. TE VELDE, De val van de partijgeschiedenis. De sociaal-democratie en de interpretatie van politieke opwinding in Nederland   J. VOGEL, Een Groninger in geschiedenis en politiek. Jan Ernst Heeres 1858-1932   J. VAN DER ZANDE, De cultuur van de geschiedenis van Gatterer tot Adelung   Publicaties prof.dr. P.B.M. Blaas   Afscheid van Piet Blaas, voorzitter van onze Redactieraad

'Het vriendenboek is breed: biografische en theoretische invalshoeken wisselen evenzeer als de tijdvakken waarin de schrijvers zich bewegen. Mooi zijn de artikelen over oorlogsfotografie, beeldvorming in het bioscoopjournaal en fotoalbums uit de Koude Oorlog.' Herman Paul in: Nederlands Dagblad 23-2-2001 Verder gesignaleerd in: Cd-rom Leesidee 2000-2005.

Het beeld in de spiegel

9065504354
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Historiografische verkenningen. Liber amicorum voor Piet Blaas.
 

 

Deze bundel historiografische opstellen markeert het afscheid van Piet Blaas als hoogleraar Theorie van de Maatschappijgeschiedenis aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het beeld in de spiegel bevat bijdragen van leerlingen en collega's, van vrienden die vinden dat Blaas' emeritaat niet zonder dit eerbetoon kan aanvangen. Dit boek is in de meest letterlijke zin een liber amicorum, een teken van respect voor een geleerde en een vriend. Twee korte inleidende artikelen geven een impressie van Blaas' betekenis als docent, collega en historiograaf aan de Universiteit van Amsterdam (tot 1981) en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De daarop volgende zeventien bijdragen bieden een veelheid aan onderwerpen en benaderingen. Ze beslaan de periode van de Oudheid tot de twintigste eeuw, gaan uit van een biografische of een meer theoretische invalshoek, hebben betrekking op personen dan wel op werken. Wat al deze studies gemeen hebben, is dat zij handelen over de wijze waarop met het verleden is omgegaan. Ze liggen dus op het terrein waarop Piet Blaas zich al zijn hele wetenschappelijke leven beweegt. Zijn eigen bijdragen aan dit vakgebied staan vermeld in het bibliografische overzicht 'Publicaties Prof.dr. P.B.M. Blaas'.