Van Solidus tot Euro
Jaar van uitgifte 2005
Nur1 680
Nur2 696
Reeks naam SCHI-reeks
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 176
Redactie E.H.P. Cordfunke & H. Sarfatij
Reeks nummer 3
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: R.H.P. PROOS, Fibelvaria te Katwijk-Zanderij. De zeggingskracht van mantelspelden en munten afkomstig uit de metaaldetectie   J.C. BESTEMAN, Scandinavisch gewichtsgeld in Nederland in de Vikingperiode   B.J. VAN DER VEEN, Een Utrechtse munt getuigend van de Investituurstrijd tijdens Koenraad van Zwaben en Hendrik IV   J.J. GROLLE, Floris V op de penning. Vormgeving en imitatie van Hollandse munten met het 'portret van graaf Floris V'   H. SARFATIJ, Kluisjes van aardewerk. Muntpotten in Nederland, vanaf het einde van de 12e tot het midden van de 17e eeuw   H.W. JACOBI, Een archivalische schatvondst uit 1597. Munten in de boedel van Maria Gerytsdochter en Claes Pieterszoon te Leiden   C. DE GRAAF, De bende van Anthonis van Eembrugge. Een valsemuntersbende aan het einde van de 16e eeuw   N.L.M. ARKESTEIJN, Met de bajonet op de keel. Inkopen met ongedekt papier   M.L.F. VAN DER BEEK, De nationalisering van de muntomloop in Nederland   W.F.V. VANTHOOR, De Euro en wat er aan vooraf ging   E.J.A. VAN BEEK, Nabeschouwing vanuit een numismatisch oogpunt

'Ik kan u echter garanderen dat de tien bijdragen tintelen en sprankelen (...) geld heeft niet alleen een eigen geschiedenis, maar vertelt ook veel van de mensenwereld eromheen. Een boeiend geschiedenisboek.' P. Kaptein op TV-Krant Noord-Holland, week 9. 'Detailstudies over de archeologie van het Nederlandse geld (...) over onder andere de betekenis van helmen en baretten in muntportretten sinds de 11e eeuw.' In: Cicero, de Volkskrant 4 maart 2005 'een lezenswaardige bundel over het slijk der aarde. Voor de prijs hoeft u het niet te laten, geld moet immers rollen.' Gerrit Groeneweg in: Westerheem 54 (2005) juni; 'Het leverde een interessante, maar nogal heterogene bundel opstellen op.' Jan Lucassen in: Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis 4 (2007) 1.

Van Solidus tot Euro

9065508295
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Geld in Nederland in economisch-historisch en politiek perspectief.
 

 

Deze bundel, neerslag van een congres georganiseerd door de Stichting Archeologie en Historie SCHI en het Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet, behandelt een aantal thema's betreffende de geschiedenis van ons geld, vanaf de Romeinse tijd tot de komst van de euro. Behandeld worden het muntportret (gelijkend portret?, symbolische weergave?, waardegarantie?), munten als archeologische vondst (dateringsmogelijkheden) en economische en politieke aspecten van munten (bezit, beheer en omgang met geld).