De Hanze
Jaar van uitgifte 2017
Nur1 693
Nur2 696
Reeks naam Overijsselse Historische Bijdragen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze genaaid gebrocheerd in slap omslag
Bladzijdes 110
Redactie Lydie van Dijk e.a.
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 132 (2017)
Imprint Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: LYDIE VAN DIJK, Voorwoord   BERT LOOPER, Aan de grenzen van de Hanze. De IJsselregio als economisch systeem in de middeleeuwen   HANNO BRAND, 'dat zy in huer privilegien van der hanzen onverkurt sullen syn ende blyven'. Hanze, Habsburg en de Zuiderzeesteden in de eerste helft van de zestiende eeuw   JEREM VAN DUIJL, 'Duedt secretlix': de omgang met informatie in de koopvaardij van de IJsselsteden in het Oostzeegebied in de zestiende eeuw   KAREL VLIERMAN/WOUTER WALDUS, De vijftiende-eeuwse IJsselkogge: onderdeel van een lange scheepsbouwtraditie uit de Hanzetijd   FRANK INKLAAR, De Hanze nu. Van historische peeriode tot marketinginstrument   Auteurs   

De Hanze

9789087046521
19,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Themanummer Overijsselse Historische Bijdragen 132e stuk 2017. Verslagen en mededelingen van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis.
 

 

De Overijsselse Historische Bijdragen van 2017 staan geheel in het teken van de Hanze. Vier  artikelen behandelen de historische Hanze. Deze middeleeuwse handelsorganisatie was primair een verbond van op de Oostzeehandel gerichte kooplieden. Omdat de Overijsselse Hanzesteden aan de grenzen van het handelsnetwerk lagen, hadden zij een scharnierfunctie in de economische dynamiek van de dertiende tot de zestiende eeuw. De Nederlandse Hanzesteden werden in de eerste helft van de zestiende eeuw ingelijfd bij het Habsburgse Rijk en traden daarmee uit het Duitse Rijk, maar wisten zich aanvankelijk staande te houden binnen het handelsverbond. Uiteindelijk verloor de Hanze het echter van de nieuwe manier van handeldrijven zoals de Hollanders die met veel succes beoefenden. In 2011 werd in de IJssel bij Kampen het wrak van een vijftiende-eeuwse kogge gevonden. Het vijfde artikel in deze bundel gaat in op de hedendaagse omgang met de historie van de Hanze.