Heracles
Jaar van uitgifte 2014
Nur1 683
Nur2 694
Reeks naam Lampas
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 128
Reeks nummer 47 (2014) 4
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Van de redactie   RUURD BINNERT HALBERTSMA, Een held met vele gezichten: Heracles in de antieke kunst   HANS VERHEIJ, De waterwerken van Heracles. Lerna en Stymphalia in hydromythologisch perspectief   FLORIS OVERDUIN, De hellenistische Heracles: een ouderwetse held in nieuwe poëzie   MARK HEERINK, Heracles en Hylas: metapoezie in de hellenstische tijd   BERT VAN DEN BERG, De moraal van het verhaal: Heracles als filosofisch rolmodel in de Socratische traditie   CASPER DE JONGE, Heracles op de tweesprong: Prodicus, Xenophon en Johann Sebastian Bach   HUGO KONING, Heracles met snor en eihoofd: Agatha Christie’s Labours of Hercules   JOOP VAN WAARDEN, Signalementen: Plinius de Jongere   JAN WILLEM DRIJVERS/STEPHAN MOLS, In Situ: Forma Urbis Romae

'De artikelen zijn uitermate toegankelijk, ook voor leken wiens Grieks abominabel is [...] De kleurenfotokatern maakt deze boeiende bundel tot een mooi werk.' Leon Mijderwijk op: www.historien.nl, 25-01-2015. Ook besproken in: Prora 20 (2015) 2, p. 19.

Heracles

9789087044763
15,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Lampas. Tijdschrift voor classici 47 (2014) 4.
 

 

Dit rijk geïllustreerde themanummer van Lampas geeft een impressie van de vele, zeer diverse interpretaties en verbeeldingen van Heracles, de beroemde krachtpatser uit de Griekse mythologie. De bijdragen behandelen onder meer de wijze waarop Heracles en zijn werken worden uitgebeeld, de vaak beschreven lotgevallen van Heracles als ouderwetse held in de nieuwe wereld van de hellenistische poëzie, de lessen die antieke filosofen uit zijn werken trekken, de muzikale receptie van Heracles en zijn voorbeeldrol in enkele avonturen van zijn naamgenoot Hercule Poirot.