In het spoor van Egbert
Jaar van uitgifte 1997
Nur1 684
Nur2 704
Reeks naam Egmondse Studien
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 191
Redactie G.N.M. Vis
Reeks nummer 3
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: G.N.M. VIS, Woord vooraf   S. FLESCH, Egbert, Trier, Gent und Egmond   J.P. GUMBERT, Egberts geschenken aan Egmond   R.H.F. HOFMAN, Onderwijs in middeleeuws Egmond   J.W.J. BURGERS, Allinus, grafelijke kapelaan en Egmonds geschiedschrijver   J.P. GUMBERT, De Egmondse boekenlijst   H.G.E. ROSE, Een ‘nieuw’ handschrift voor de Egmondse abdij. Een Egmonds Paulushandschrift in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek

'(...) een waardevolle bundel, met een enkel redactioneel slordigheidje, maar toch mooi uitgegeven en zoals gebruikelijk van een index voorzien.' J.A. Mol in: Signum 6-1998. 'Deze verzameling van artikelen vormt een waardevolle aanvulling in de omvangrijke literatuur over de abdij. Bovendien is hij verzorgd uitgegeven en voorzien van een index.' In: Archief- en Bibliotheekwezen in België, jrg. 1998/1-4.

In het spoor van Egbert

9065502890
25,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Aartsbisschop Egbert van Trier, de bibliotheek en geschiedschrijving van het klooster Egmond.
 

 

In het spoor van Egbert beschrijft de invloed die de latere aartsbisschop van Trier had op het klooster Egmond en bevat bijdragen over de bibliotheek en de geschiedschrijving van het klooster. Zijn leven lang bleef Egbert zich volgens S. Flesch verbonden voelen met zijn 'Holländischen Heimat'. Hij stuurde het klooster Egmond, waar hij subdiaken was geweest, boeken, een gouden kruis, misgewaden en een goedgevulde reliekschrijn. Het belangrijkste geschenk was echter de opdracht tot het schrijven van de Vita van Sint Adalbert aan een monnik van het klooster Mettlach. J.P. Gumbert verlaat de traditionele voorstelling dat Egbert zijn leertijd in Egmond heeft doorgebracht. Volgens Gumbert blijkt uit de opdracht voor de Vita en Egberts schenkingen dat het klooster Egmond niet omstreeks 950 is gesticht, maar pas omstreeks 980. De oudst bekende geschiedschrijver van eigen bodem was de Egmondse monnik en grafelijke kapelaan Allinus (ca. 1150-na 1222), een telg uit het invloedrijke geslacht Van Haarlem. J.W.J. Burgers toont aan, dat hij werkzaam was in de grafelijke kanselarij in de jaren 1198-1203 en 1214-1222 en geeft een editie met vertaling van Allinus' beschrijving van de Loonse Oorlog (1203-1205), die het slot vormt van de Egmondse Annalen. In het spoor van Egbert bevat tevens een nieuwe editie met commentaar van de Egmondse boekenlijst, van de hand van J.P. Gumbert. De in de lijst genoemde werken en de nog bestaande manuscripten zijn volgens de huidige stand van wetenschap geïdentificeerd. Veel van deze werken waren bestemd voor het onderwijs in het klooster, dat door R.H.F. Hofman beschreven wordt. Alle vakken van het trivium en het quadrivium werden er op niveau gegeven. Tot slot bespreekt H.G.E. Rose een handschrift van de brieven van de apostel Paulus dat sinds enkele eeuwen in de universiteitsbibliotheek van Utrecht wordt bewaard en onopgemerkt is gebleven.