W.F. Hermans en Multatuli
Jaar van uitgifte 2018
Nur1 621
Nur2 694
Reeks naam Jaarboek Multatuli
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze ing
Bladzijdes 96
Redactie Cyril van den Hoogen, Klaartje Groot, Annelies Dirkse e.a.
Extra geïllustreerd
Reeks nummer 2017 extra
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: REDACTIONEEL   DIK VAN DER MEULEN/CYRIL VAN DEN HOOGEN, Hermans en Multatuli. Een vriendschap voor het leven   MARC VAN ZOGGEL, ‘Het unieke en zeer raadselachtige fenomeen dat Multatuli heet’. Over de Multatuli-biografie van Willem Frederik Hermans   TOM PHIJFFER, Over Hermans en Nieuwenhuys, en het ravijn dat hen scheidde   PETER KEGEL, Boeken van en over Multatuli. De Multatulibibliotheek van Willem Frederik Hermans   DAAN RUTTEN, ‘Alles doet mee aan de werkelijkheid.’ Over natuur en literatuur bij Multatuli en Hermans   MAURITS VERHOEFF, ‘Ik houd niet van Comité’s.’ W.F. Hermans doet niet mee   In de media: Hermans en Multatuli    KLAARTJE GROOT, De vriendelijke W.F. Hermans   Personalia

'Hermans' perspectief op Multatuli wordt in W.F. Hermans uit verschillende kanten en met wisselend succes belicht.' Marlou de Bont in: Spiegel der Letteren 61 (2019) 1, p. 71-74; 'Dat er een apart jaarboek gewijd wordt aan W.F. Hermans en Multatuli hoeft niet te verwonderen. Hermans heeft zijn leven lang een kritische fascinatie gekoesterd voor dat andere enfant terrible van de Nederlandse letteren. Niet alleen zijn talrijke columns, maar ook de eerste complete biografie van De raadselachtige Multatuli (1987) en de uitgave in 1987 van de laatste door Multatuli herziene uitgave van Max Havelaar getuigen daarvan. Het Extra Jaarboek Multatuli bundelt nu acht artikelen over de intrigerende verhouding tussen de twee lastige polemisten. [...] Dit extra nummer is zeker een aanrader voor iedereen die interesse heeft voor die twee notoire querulanten.' Anne van Raemdonck in: Neerlandia 123 (2019) 1, p. 46-48.

W.F. Hermans en Multatuli

9789087047108
20,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Extra jaarboek Multatuli.
 

 

Multatuli en Willem Frederik Hermans lieten geen gelegenheid voorbijgaan om hun visie op de werkelijkheid uiteen te zetten op een toon alsof zij de wijsheid in pacht hadden. En er zijn meer overeenkomsten. Naar het schijnt herkende Hermans zichzelf zozeer in zijn grote voorganger dat hij vooral zichzelf in de biografie stopte die hij van Multatuli schreef. En die werkwijze is dan ook weer Multatuliaans. Dit themanummer behandelt sporen van Hermans' fascinatie voor Multatuli in zijn leven en werk. De aanleiding is het verschijnen van deel zeventien van de Volledige Werken van Hermans, dat geheel aan Multatuli is gewijd.