De Kerk en de Nederlanden
Jaar van uitgifte 1997
Nur1 680
Nur2 704
Status leverbaar
Taal Nederlands
Uitgever Verloren
Bindwijze ing
Bladzijdes 415
Redactie E.S.C. Erkelens-Buttinger e.a.
Extra geïllustreerd
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: CORENLIS DEKKER, Contrareformatie en traditionalisme. Tegenstellingen in de hoge geestelijkheid in de 16e eeuw   P.H.D. LEUPEN, Het gelijk van Sint-Servaas en Onze-Lieve-Vrouwe. De Maastrichtse kapittels in de Vroege Middeleeuwen   C.J.C. BROER/M.W.J. DE BRUIJN, Bonifatius en de Utrechtse kerk   A. VERHULST, Ieper in de 11e-12e eeuw   C.L. VERKERK, Sint Bavo in Holland   P.A. HENDERIKX, De bisschop van Utrecht en het Maas-Merwedegebied in de 11e en 12e eeuw   H. VAN DER LINDEN, De oorsprong van de dertiende penning in Abcoude en omgeving   JOHANNA MARIA VAN WINTER, De Johanniters in Nederland en hun archieven    C.A. VAN KALVEEN, De vijf adellijke vrouwenkloosters in en om de stad Utrecht   BRAM VAN DEN HOVEN VAN GENDEREN, Registers en rekeningen: een voorbeeld van middeleeuwse administratie en verschriftelijking   S. MAARSCHALKERWEERD-DECHAMPS/Ph. MAARSCHALKERWEERD, Het obituarium van Monster: analyse van een bron   CARLA DE GLOPPER-ZEIJDERLAND, Het oudste register van de offcialiteit van Utrecht   J.E.A.L. STRUICK, De weg naar de hemelpoort. Volksdevoties in Utrecht tijdens de late middeleeuwen   L.P.W. DE GRAAFF, De broederschappen op het platteland in de provincie Utrecht op het eind van de Middeleeuwen. Een inventarisatie   ELLEN PALMBOOM, De stichting van het kapittel van Culemborg   F. RIKHOF, Rumor in ecclesia. Het dekenaat Schieland en de vechtpartij tussen de provisor en landdeken in 1563   H.L.PH. LEEUWENBERG, Westmaas, een kartuizer nederzetting in de Hoekse Waard   R. BAETENS, Kanttekeningen bij de relaties tussen Zeeland en Antwerpen in de tijd van de Reformatie   TAEKE STOL, Waterstaatkundige veranderingen in de Gelderse Vallei in de eerste helft van de 18e eeuw   KEES DE KRUIJTER/HUIB UIL, Jonkheer Johan Louis de Jonge. Een Zeeuws politicus tussen Afscheiding en Doleantie   F.C.J. KETELAAR, Kerkelijke archieven en de bijbel   SIGRID KRIJGER-DE GRAVE, Bibliografie van Cornelis Dekker

'Een bibliografie van C. Dekker, samengesteld door S. Krijger-de Grave (389-394) en een curriculum breve, sluit deze leuke en veelzijdige - veelzijdig in de betekenis van een ruime kerk- en religiegeschiedenis - bundel af. Is de voorlopige wetenschappelijke nalatenschap van de gevierde in publicaties al behoorlijk indrukwekkend, de samenstelling ervan getuigt bovendien van een groot meesterschap op het terrein dat toch zo gewaardeerd en daarom bestudeerd wordt door ons genootschap.' Paul Trio en Brigitte Meijns in: Signum, jrg. 12, nrs. 3/4, 2000.

De Kerk en de Nederlanden

9789065505583
39,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Archieven, instellingen, samenleving.
 

 

Het thema van dit liber amicorum voor prof.dr. C. Dekker verwijst naar het terrein waarop hij gedurende zijn loopbaan als publicerend historicus actief is geweest: de geschiedenis van de kerkelijke en wereldlijke instellingen aan de hand van archiefbronnen. De artikelen in deze bundel zijn bijna allemaal gebaseerd op kerkelijke archieven. Het overgrote deel van de bijdragen richt zich op de Middeleeuwen, een enkel artikel besteedt aandacht aan de Afscheiding in de negentiende eeuw.